Обърнете внимание, че тези съвети се отнасят както за традиционни видеоклипове, така и за видеозаснемане на живо, като тези, направени с YouTube live, Facebook Live или Instagram Live.

  1. Създайте сценарий и/или сценарий за видеозаснемане

Най-добрите маркетингови видеоклипове не се случват просто – те са резултат от щателно планиране и подготовка.

Преди дори да помислите да подготвите оборудването си за камера, помислете дали да не сложите заедно сценарий и сценарий за снимане. Storyboarding Ви помага да разберете точно от какви кадри се нуждаете, преди да започнете да снимате, а сценарият за снимане е като сценарий за вашето видео.

Не е нужно да рисувате зашеметяващ шедьовър за вашия сценарий. Всъщност изобщо не е нужно да го рисувате. Можете да използвате поредица от неподвижни снимки като сценарий или дори груби скици или фигурки – каквото е най-лесно. Просто се уверете, че знаете от какви кадри се нуждаете, преди да започнете да снимате.

Запомнете – колкото повече време отделяте за планиране на вашето маркетингово видео, толкова по-малка е вероятността по-късно да откриете, че липсва кадри.

  1. Подгответе Вашите презентатори или темите за интервю

Уверете се, че всички ваши презентатори или субекти знаят какво се очаква от тях предварително. За да минимизирате грешките или загубеното време в деня на снимането. Трябва да имате добра представа как ще изглежда готовият продукт. Много преди да пристигнете на вашето местоположение и вашите презентатори трябва да знаят точно какво правят. Също така, опитайте се да избягвате вашите водещи да запомнят страници след страници от сценария – те вероятно не са актьори и ако ги помолите за това, вероятно ще предизвикате повече безпокойство (и грешки), отколкото да им позволите малко свобода.

  1. Знайте какви B-Roll кадри Ви трябват

Планирате да вмъкнете кадри на вашия екип, работещ упорито във вашето видео, или да изрежете от вашия водещ към други кадри? Тогава имате нужда от това, което професионалистите по видеозаснемане наричат ​​B-ролка.

B-roll е по същество всеки кадър, който не е от основния ви обект. Ако заснемате обяснителен видеоклип, показващ вашия софтуерен продукт. B-ролката може да включва снимки на доволни клиенти, използващи вашия продукт, или външна снимка на вашите офиси, например.

Каквито и кадри да имате, разберете ги по време на предпродукционната фаза, за да избегнете ситуации, в които имате нужда от кадри, които нямате. Запомнете – няма такова нещо като твърде много B-roll.

СЪВЕТ: Ако имате нужда от заснемане на нещо, което би било трудно или невъзможно да заснемете сами. Като въздушни снимки или кадри от екзотични местности, винаги можете да използвате налични B-roll кадри. Използвал съм кадри от Beachfront B-Roll няколко пъти в миналото и качеството и разнообразието на кадрите са отлични.

Видеозаснемане на маркетингови видеоклипове: Предварителна продукция