Всичко за фасетите. В повечето случаи фасетите се поставят в зоната на усмивката – на резците, кучешки зъби, предкътници. Но те могат да бъдат фиксирани и върху кътниците. Ако зъбът е силно повреден, стандартният вариант не е подходящ. В този случай продуктът се монтира на 180 ° или 360 °, покривайки короната от всички страни.

Всичко за фасетите

Какво представляват класическите фасети? Това е името на микропротезите, които са фиксирани само отпред. За да ги прикрепят, се изпилва зъба, като отстраните емайла и част от дентина (твърдата тъкан). Това се обяснява с факта, че

структурата на емайла предотвратява висококачествената адхезия, така че трябва да бъде отстранена.

Дентинът трябва да се подготви, ако дебелината на пластината е по-голяма от 0,5 mm. В противен случай захапката ще бъде нарушена, формата на лицето ще се промени и пациентът ще почувства дискомфорт.

Какви видове зъбни фасети има, от какво се правят и защо имат различни цени

Зъбните покрития се класифицират въз основа на следните параметри:

Метод на инсталиране – Има 2 начина. Първият е директен, когато елементът се създава в устата, а процедурата наподобява пломба. Втората е индиректна, ако моделът се изработва в зъботехническа лаборатория, като предварително е взет отпечатък.

От какво са направени фасетите

Най-популярните опции са композитни, керамични, циркониеви, пластмасови фасети. Дебелина – класическа или ултратънка.

Цената за един и същи материал може да варира. Това зависи от марката, технологията на производство, качеството на допълнителните елементи за фиксиране на фасетите, които се използват по време на производството.

Композитни фасети

Ако няма пари за керамика, сложете фасети от пълнежен материал. Създайте го точно в устата на пациента. Зъболекарят обработва короната, след което нанася сместа на слоеве, като всеки слой фиксира с ултравиолетова светлина.

Материал на производство и експлоатационен живот на фасетите

Композитните фасети са най-простият вид зъбни фасети. За създаването им се използва светлополимерно уплътнение, което се втвърдява под въздействието на ултравиолетова радиация. Артикулът е чисто декоративен. Ако дъвчете ябълка, пълнежът ще се счупи и ще падне. Средният експлоатационен живот е 3-5 години.

Ако желаете да придадете здравина на фасетите, онлеят може да бъде изработен в зъботехническата лаборатория след вземане на отпечатъка. Моделът се полимеризира в специални пещи, което позволява да се увеличи експлоатационният живот.

Колко струват фасетите от лек полимер

Предимството на такива фасети за зъби е тяхната ниска цена, тъй като за производството им се използва обикновен материал за пълнене. Колкото по-високо е качеството, толкова по-скъп е продуктът.

 

Всичко за фасетите