Основни приложения на цимента – В момента циментът се използва широко в целия свят при изграждането на различни инженерни конструкции. Той се доказа като един от водещите инженерни материали на съвременното време и няма конкуренти в производството и приложенията. Циментите могат да се използват самостоятелно (т.е. „чисти“ като фугиращи материали), но нормалната употреба е в хоросан и бетон, в които циментът се смесва с инертен материал, известен като агрегат, за да образува силен свързващ материал.

Различни възможни приложения или употреби на цимента:

 1. Най-значимата употреба на цимента е производството на бетон и хоросан.
 2. Циментовият разтвор може да се използва за зидария, мазилка, посочване и др.
 3. Циментобетонът може да се използва за полагане на подове, покриви, изграждане на прегради, греди, навеси, стълби, стълбове и др.
 4. Може да се използва за изграждане на важни инженерни конструкции като мостове, водостоци, язовири, тунели, резервоари за съхранение, фарове, докове и др.
 5. Може да се използва и за изграждане на резервоари за вода, тенис кортове, септични ями, осветителни стълбове, пътища, телефонни кабини и др.
 6. Може да се използва за направа на фуги за канали, тръби и др.
 7. Може да се използва за производство на сглобяеми тръби, градински седалки, художествено проектирани урни, саксии за цветя, кошчета за прах, стълбове за огради и др.
 8. Може да се използва за подготовка на основи, водонепропускливи подове, пешеходни пътеки и др.
 9. Може да се използва за създаване на пожароустойчиви конструкции под формата на бетон. Също така може да се използва за направата на киселинноустойчиви и водоустойчиви структури.
 10. Цветният цимент може да се използва за декориране или оцветяване на конструкциите.
 11. Може да се използва за торкретиране на тунел или геоложки стени за укрепване на конструкцията.

Макар, че има толкова много приложения на цимента, той има малко недостатъци. Въпреки това, неговата използваемост далеч преодолява недостатъците му. Някои от минусите на цимента са, както следва:

Структурата, веднъж изградена от цимент, е трудно да бъде изместена или използвана повторно. Те не могат да бъдат лесно рециклирани като пластмаси или стомана.

Циментовата структура е много тежка. Така че, докато строите небостъргачи, той не може да бъде изцяло изграден върху цимент. Вместо това се поставят стоманени конструкции.

Възможни употреба или приложения на цимента