възстановяване след травма

Една травма най-основно би могла да бъде определена като нараняване, което, при това  често неочаквано, се получава вследствие от определено външно въздействие (външен източник).

Травмите засягат много жертви и имат много форми. Няколко примера за събития, които е възможно да доведат до тежка травма и увреждания от нея, са инцидент на работното място  самолетна или автомобилна катастрофа, тежко падане, военна контузия, цунами, земетресение и др. са само. След инцидент една голяма част от пострадалите не могат  си спомнят какво са преживели и понякога всичко, което възприемат, е събуждане в болницата. След подобна случка животът им се променя безвъзвратно- резултатите от една травма биха могли да бъдат за цял живот.

Добре е обаче да знаем повече за възстановяването след такава травма. На възстановяването след травматично увреждане могат да повлияят многобройни фактори, включително тежестта на нараняване на индивида, достъп до подходящо лечение, възраст, съществуващи екологични, генетични или медицински усложнения или състояния, които съвпадат с първичното състояние. Важно е да се отбележи, че възстановяването не е едномерно. Практикуващи лекари и изследователи измерват резултатите чрез различни параметри, които варират от трайна увреденост (инвалидизация) до способност да се върнат към състоянието си от преди травмата. Въпреки това оцелелите и техните семейства вероятно са по-заинтересовани от резултатите за качеството на живот, като реинтеграция в общността, успешно връщане на работа или училище и функционален капацитет в ежедневието.

За да се отговори на нуждите на лицето за оптимален резултат се изисква оптимална координация на лечението, за да се обърне внимание на психичните или физическите състояния в допълнение към когнитивните увреждания.

С помощта на специалист (рехабилитатор или психотерапевт) могат да се повлияят благотворно и да се излекуват следните посттравматични състояния:

  • Физически проблеми и затруднения
  • Депресия
  • Тревожност
  • Недоспиване
Възстановяване след травма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *