Каменна вата съдържа ЛОС?

Един от историческите капани на каменната вата в миналото е, че тя обикновено е съдържала свързващо вещество, което да държи влакната заедно. Тези свързващи вещества са използвали химикали, които съдържат летливи органични съединения като формалдехид. След това изолацията ще отдели тези химикали. Това отделяне на газове в крайна сметка се оказва опасно за всеки, който инсталира продукта, и оказва отрицателно въздействие върху качеството на въздуха в помещенията.

През последните години летливите органични съединения са по-малко притеснителни, тъй като има общо движение в индустрията към използване на свързващи вещества с ниски или никакви летливи органични съединения, смекчавайки тези капани. За съжаление, те все още са наоколо, така че трябва да обърнете внимание, когато избирате вашите продукти от каменна вата. Каменната вата Техноникол не съдържа ЛОС.

Екологична ли е каменната вата?

Изолацията от каменна вата се произвежда предимно от естествени, възобновяеми или рециклируеми материали. Промишлеността за производство на стомана и желязна руда произвежда милиони паунда шлака всяка година. Вместо да изпраща този материал на депата, той може да бъде рециклиран във високоефективна изолация. Каменната вата се произвежда с помощта на практически неизчерпаем природен ресурс. Земята прави 38 000 пъти повече скала всяка година чрез вулканична и океанска дейност.

Опасна ли е каменната вата за дишане?

Прахът от каменната вата може да раздразни кожата и очите, ако човек влезе в пряк контакт с него. При работа с изолационния материал трябва да се носят ръкавици и очила. Каменната вата обаче не е толкова вредна за вдишване, колкото азбеста, тъй като влакната са къси и дебели, което означава, че тялото може лесно да ги изхвърли.

Предимства на каменна вата

Каменната вата създава невероятно ефективна и лесна за използване изолация. Той се монтира като всяка изолация от вата в кухината на стената, но може да бъде или гъвкав, или твърд, осигурявайки разнообразие от решения, които да отговарят на различни нужди. Основните предимства на каменната вата включват:

  • Пожароустойчивост – Каменната вата е по-безопасна от другите видове изолация по един важен начин – обикновено е много по-устойчива на огън. Така че, ако започне пожар, това ще забави разпространението.
  • Звукоизолация – Каменната вата е отлична при поглъщане на звука. Това го прави чудесен за потискане на звука в сгради и създаване на звукови бариери в домовете между бани и спални, както и в по-шумни пространства като дневни или медийни стаи.
  • Отблъскване на влага – Каменната вата естествено отблъсква водата и влагата, така че дългосрочните топлинни характеристики на изолацията не се влияят от водата. Влагата и мухълът могат да повлияят на структурната цялост на вашия дом, да имат вредно въздействие върху топлинните му характеристики и да компрометират респираторното здраве на обитателите му.
Екологична ли е каменната вата?