защо да спортуваме

Физически ползи

Защо да спортуваме: Освен че ви прави по-здрави и по-силни, спортуването допринася за по-ниски нива на затлъстяване. Въпреки че професионалните спортисти  и активно спортуващите имат по-нисък индекс на телесното тегло, от облагите на спорта могат да се ползват и обикновените хора, които искат да отслабнат и натрупат мускулна маса. Активните хора имaт занижени нива на кръвна захар и нормално кръвно налягане. Редовното спортуване и тренировки допринасят за по-доброто състояние и функционалност на сърцето и белите дробове. Според някои изследвания активните физически занимания в детските години се пренасят и в живота ни като възрастни, правещи ни по-активни във всички сфери.

Здравна среда

Според някои изследвания, при активно занимаващите се със спорт деца и подрастващи, вероятността да посегнат към цигарите и други наркотични вещества е по-ниска. Младите момичета, които също спортуват редовно е по-малко вероятно да забременеят в гимназиалните си години. При децата спортуването може да създаде приятелства и социални среди, насочени към здравословни ценности, приятни и полезни занимания. Със същата сила това важи и за по-възрастните, които също могат да изграждат запознанства и приятелства на базата на спорта, като например отборните дисциплини и индивидуални спортни съревнования, които са много по-добра и здравословна алтернатива на обикновените форми на социализация. Спортът е един добър вариант за хора с по-малки финансови възможности, които търсят да изградят нови приятелства.

Отражение в живота

Според  изследвания проведени от Американското министерство на здравеопазването, при активно спортуващите хора има тенденция за по-голяма успеваемост през училищните им години. Учениците спортисти имат по-висок успех, по-добри тестови резултати, по-малка вероятност от изпадане от обучение и по-добри шансове за попадане в колеж.

Изграждане на ценностна система

Освен чисто физическите му ползи, спортът допринася за предаването и изграждането на ценностни идеи и манталитет. Той учи на честност, колегиалност, сплотеност и уважение. Следването на спортни правила, уважението към съотборници и противници. Изпадането в ролята на победител или победен изгражда скромност в характера. А от друга страна състезателната му натура учи на себеуважение, увереност и твърдост при справянето със стресови ситуации. Това дава отговор защо да спортуваме редовно.

Източник: Zobim

Защо да спортуваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *