Въжена линия Сливен – Карандила

Лифтът има дължина 1895м и преодолява 597м надморска височина. Долната лифтова станция е разположена на 390м н.в., а горната – на 987м н.в. Капацитетът на линията е 270 души на час. Времето за пътуване е 20 мин., при скорост 1,6 м/с. Диаметър на транспортното въже – 32 мм. Мощност на главните електродвигатели – 2 х 55 кВт. Лифтът е въведен в експлоатация през 1974г.

 

Изходен пункт до долната лифтова станция (местност Каптажа):

• Посетителски център на природния парк „Сините камъни“ – 10 мин.

  • Град Сливен – с градски автобус или пеша

Изходен пункт от горната лифтова станция (местност Слънчева поляна):
• хижа „Карандила“ и хотел „Карандила“ (туристически дом) – 30 мин.

Лифтът се намира в Стара планина. Денивелацията, която преодолява е 597 м, а общата му дължина 1895 м. Пътуването с него отнема около 20 минути, а капацитетът му е 270 души на час. Долната станция се намира на 10 минути от природния парк Сините камъни.

Много хора, които не живеят в Сливен, не са чували за лифта към Карандила.

Може би местните го пазят в тайна, за да не идват прекалено много туристи. Това, разбира се, в кръга на шегата, но факт е, че красотата на мястото не съответства на неговата популярност. Гледката докато се изкачвате или слизате от въжената линия  е изключителна. Вижда се цялото Сливенско поле и скалистият пейзаж в покрайнините на Природен парк „Сините камъни“.

Пътуването с лифта отнема около 20 минути в едната посока. Не е нужно да сте отседнали в Сливен или околността, за да си направите разходка до Карандила. Дори два часа са достатъчни, за да се полюбувате на гледката, да отдъхнете и след това да се върнете. В непосредствена близост до Лифтената станция има паркинг за автомобили. През топлите почивни дни обикновено е трудно да се намери място, но не и невъзможно.

Семейна дестинация

Карандила е подходяща дестинация както за семейства с деца, така и за колоездачи или любители на дългите разходки в природата. Велосипедистите могат да превозят своите колела с лифта, а щом се качат възможностите за каране са многобройни.

Един от най-близките варианти за разходка, след като слезете от лифта, е езерото „Карандила“. Близо до него се намира прочутата пекарна. Казвам прочута, защото за нея знаят хора не само от Сливен, а от цялата околност и специално идват, за да си купят топъл хляб. Когато ние посетихме Карандила обаче пекарната беше обновена и променена. Като обикновено става в такива случаи, цените бяха по-високи, а грамажът хляб – по-малък.

 

За Карандила – как да стигнем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *