История на асансьорите. Счита се, че още преди 2500 години е имало просто устроени механизми, които са спомагали за придвижването на леки товари или за повдигане на предмети, като статуи, обелиски и др.

История на асансьорите

Най-ранният известен запис на асансьора може да бъде проследен до римския архитект Витрувий, който в свои записки отбелязва, че Архимед е построил първия такъв през 236 г. пр. Хр. По това време асансьорите са били изработвани от конопено въже и са били задвижвани от животни или хора- значителна разлика с модерния асансьор. През годините системата се усъвършенства и поетапно се приближава до днешния си вид.

Прототипът на съвременния асансьор е ролковата система, измислена от инженера Доменико Фонтана през 1586 година. Той го изобретява, търсейки ефективно решение за издигане на обелиск на площад Свети Петър в Рим. Едва през 1853 г. американският изобретател Елиша Грейвс Отис представя първия безопасен асансьор в сградата „Ню Йорк Кристъл Палас“. Асансьорът пътува на два етажа и в случай на повреда на въжето разполага с предпазна спирачка на асансьорната кабина. Съоръжението на Отис е и първото, който разполага с обезопасително оборудване. По такъв начин предотвратява пропадане на устройството и съответно тежки инциденти. Това е много важен момент в развитието на асансьорите. Воден от успеха на своето изобретение, Отис основава фирмата Otis Elevator Company, която съществува и до днес и е световен лидер в производството на асансьори.

Строителният бум на хотели и небостъргачи в Америка бързо довежа до голямо търсене на асансьори. Също и до широкото интернационализиране на Otis Elevator Company. На Световния панаир през 1867 г. Отис представя своята асансьорна система и в Европа.

През 1880 г. се появява и първият електрически асансьор от Ернст Вернер Сименс, който е немски изобретател, индустриалец и основател на днешната компания Siemens AG. Той открива динамоелектричния принцип и се смята за баща на съвременната електротехника и електроенергийната технология. Почти по същото време американецът Александър Майлс изобретява първите в света автоматични асансьорни врати.

История на асансьорите от древността до края на 19 в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *