Една от основните причини, поради които имаме обичая да даваме и получаваме подаръците за Коледа, е да ни напомня за подаръците, дадени на Исус от мъдреците: тамян, злато и смирна.

  • Мъдреците посещават Исус
  • Злато: свързва се с царете и християните вярват, че Исус е Царят на царете.
  • Тамян: понякога се използва в богослужението в църквите и показва, че хората биха се покланяли на Исус.
  • Смирна: е парфюм, който се слага върху мъртви тела, за да ухаят приятно; Християните вярват, че това показва, че Исус ще страда и ще умре.

Самата Коледа всъщност е за голям подарък, който Бог даде на света преди около 2000 години – Исус! Един от най-известните библейски стихове, Йоан 3:16, казва: „Бог толкова възлюби света, че даде Своя единороден Син, така че всеки, който вярва в Него, да не бъде изгубен, но да има вечен живот.’

По целия свят семействата и приятелите си подаряват коледни подаръци. Повечето деца по света вярват в носенето на коледни подаръци. Често това е Свети Никола, Дядо Коледа или Дядо Коледа, но в някои части на Германия вярват, че това е Christkind, в Испания вярват, че това са мъдреците, а в части на Италия вярват, че това е възрастна дама, наречена Бефана.

Къде се оставят подаръците за Коледа в различните държави

Тези подаръци също се оставят на различни места! В по-голямата част от Европа подаръците се оставят в обувки или ботуши, поставени от децата. В Италия, Обединеното кралство и САЩ подаръците се оставят в чорапи, често оставяни да висят до камината. В много страни подаръците за приятелите и семейството могат да бъдат оставени под коледната елха. В Обединеното кралство те често се отварят сутринта на Коледа с цялото семейство заедно.

Обичаят да се закачат чорапи идва от историята за Свети Никола, който пуска пари в чорап, който съхне до камината или прозореца.

Кога се отварят коледните подаръци

Подаръците се отварят в различни дни по света. Най-ранните подаръци за Коледа се отварят в навечерието на Свети Никола на 5 декември, когато десетгодишните деца в Холандия получават своите подаръци. На Никулден (6 декември) децата в Белгия, Германия, Чехия и някои други европейски страни отварят част от своите подаръци.

Децата в Обединеното кралство, САЩ и много други страни, като Япония, отварят подаръците си на Коледа, 25 декември. Най-новите подаръци се отварят на 6 януари (един месец след най-ранните). Това е известно като Богоявление и се празнува главно в католически страни като Испания и Мексико.

Един популярен начин за раздаване на подаръци за Коледа в групи като клубове, училищни класове и работни места е да имате „таен Дядо Коледа“. Това е мястото, където изваждате името на някой друг в групата от шапка (или друг контейнер!). След това купувате подарък за този човек. Когато подаръците се раздават (често на коледно парти), всеки човек получава своя подарък, но те нямат представа кой човек от групата го е купил за тях!

История на подаръците за Коледа в различните точки по света