В допълнение към алкохола и захарта, вкусът на виното зависи от киселината, която съдържа.

Според киселинното съдържание, вината се разделят на:

  • пресни (съдържат много малко киселина и имат мек вкус);
  • средни (съдържа умерено количество киселина и има среден винен вкус);
  • кисели (отличават се с доста кисел вкус и силно стягащ кисел ефект).

Докато дегустирате вина, е доста трудно да се вкуси киселинността, тъй като тя зависи от захарта и алкохолното съдържание на виното.

Независима група се състои от вина, съдържащи въглероден диоксид. Те на свой ред се разделят на две подгрупи.

1 подгрупа: Това са вина, наситени с въглероден диоксид по естествен начин, т.е. чрез ферментиране на гроздова мъст в специални съдове под налягане.

Обикновено наричаме тези вина „шампанско“, въпреки че това не е правилно. Има одобрени норми на международното право, според които „шампанско“ има право да се нарича само вино, произведено в провинция Шампан във Франция.

Нещо повече, дори други региони на Франция са лишени от тази възможност и използват термина „кремант“ за обозначаване на пенливи вина с добавянето на името на местността.

2 подгрупа: Това са вина, които са наситени с въглероден диоксид по изкуствен начин. Те се наричат ефервесцентни или газирани.

Всички вина са разделени на сортови и смесени.

Има и друг характерен критерий, по който виното се класифицира в:

-сортови (направени от един сорт грозде);

-смесени (направено от няколко сорта грозде).

Букетът е не само винен аромат, но и колекция от ароматни и вкусови качества.

Букетът се формира през целия период на експозиция, обикновено започвайки от втората година на напитката, и след години той достига пълното си развитие и разкриване. Букет от вино върху аромата може да се различава от аромата на плодовете, от които се приготвя виното.

В ежедневната ни реч често заместваме понятията „аромат“ и „миризма“, считайки ги за синоними. Но на езика на винопроизводителите всичко изглежда различно.

Ароматът на виното – това е свойство, което зависи от броя и разнообразието на етерични масла и миризливи компоненти, които съдържат разнообразие от грозде, от което се прави вино. По-точно, дори не самите плодове, а кожата (обвивката) на гроздето.

Но миризмата за професионални енолози е абсолютно противоположна концепция за вкуса. Миризмата в този случай показва дефекти или болести на виното, които възникват при поглъщане на нискокачествени плодове в суровата маса или при използване на контейнери, които са лошо подготвени и не са напълно измити, или в резултат на грешки, допуснати по време на процеса.

По материали на Изба Карабунар

Какви са вината по съдържанието на киселина и въглероден диоксид?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *