Тур София е столица и най-голям град на България. Разположен в самото сърце на Балканския полуостров, той е един от най-старите градове в Европа. Макар и все още неоткрит от мнозина, все повече и повече хора се влюбват в уникалната атмосфера на града между изток и запад.

История на София

През последните 6000 години този град е видял всичко. Някога наричан Сердика – важен търговски център в Римската империя. След това завладян от българите през 9 век, след това завладян от Византийската империя, след това превзет отново от българите, а след това крепост на Османската империя. След като България получава своята независимост в края на 19 век, София е избрана за нова столица на страната. Сега е столица от 140 години.

Обликът на града днес е до голяма степен оформен от обратите и сътресенията на 20-ти век. До Втората световна война България е парламентарна монархия и архитектурата на София е повлияна от примерите на австрийската, френската и немската архитектура. Втората половина на 20 век заварва България здраво заключена зад желязната завеса.

Следователно архитектурата и градоустройството бяха преосмислени, за да се вместят в новите комунистически идеи. След падането на Берлинската стена през 1989 г. България започна своя преход към демокрация и вече е член на НАТО и Европейския съюз. Всичко това създава уникалната комбинация, която е София днес.

Какво да правим, когато сме на тур София

Разглеждане на София

Центърът на София е много компактен и повечето от основните забележителности на града са на пешеходно разстояние. Нашето най-добро предложение за всеки посетител за първи път е една от ежедневните безплатни пешеходни обиколки на града. Обиколките се провеждат 365 дни в годината и включват всички най-известни сгради и места в София за посещение. Обиколките на града са едновременно забавни и образователни.

Музеи в София

Вече знаете, че София има дълга и бурна история. Това е перфектната рецепта за всички любители на музеите. В София има голямо разнообразие от музеи и галерии. Ето някои от любимите ни:

  • Национален археологически музей – Знаете ли, че България е на 3-то място в Европа по брой археологически обекти и находки (след Италия и Гърция)? Богатото археологическо наследство на страната е най-добре представено в този музей. Ще го намерите точно пред сградата на Българското президентство в сърцето на София.
  • Червеният апартамент – ежедневието в социалистическа България е новият и първи музей на комунистическата история в София. Всъщност това не е музей в традиционния смисъл на думата. Както подсказва името, всъщност е апартамент. Влизайки в дома на типично българско семейство от 80-те години на миналия век, ще можете да се докоснете до начина на живот на хората от бившия Източен блок, както никога досега.
  • Музей за история на София – Разположен в сградата на бившата централна обществена баня, този музей проследява почти всички исторически периоди (с изключение на социалистическия). Основният му фокус обаче е историята на София от 1878 до 1944 г.

Галерии в София

  • Площад 500 Национална галерия – Ще го намерите точно зад най-известната забележителност на София – храм-паметникът „Свети Александър Невски“. „Българският Лувър” разполага с богата колекция от българско и чуждестранно изкуство.
  • Софийска градска галерия – дом на някои от най-добрите временни изложби в София. Това е най-доброто място в София за всички любители на фотографията.
  • Национална художествена галерия и Етнографски музей – разположени в бившия Царски дворец, там ще намерите някои от великите образци на българското изкуство.
Какво да правим, когато сме на екскурзия в София