Кръгла четка за боядисване

Четките за боя с кръгла работна част се делят на дебели и тънки.

Първите се използват за измиване или нанасяне на вар върху големи площи, както и за грундиране на стени. За работа на труднодостъпни места се използват допълнителни дръжки с дължина до два метра.

Дебелите ръчни четки за боядисване са предназначени както за вътрешни, така и за фасадни работи. Диаметърът на работната част е 60 и 65 мм, дължината на космите е 100 мм.

Тънките четки за боядисване пък са много подходящи за боядисване на отвори за прозорци и врати, первази, както и врати и U-образни конструкции.

Четка за лакиране

Обикновено за работа с лак четките са направени със същите размери като тези за работа с емайл. Единствената разлика е, че при първите върховете на влакната са леко пухкави. Това Ви позволява да избегнете образуването на капки, ивици и петна върху повърхността, която се третира.

Ако лакът ще се разрежда с някакви разтворители, по-добре е да изберете четка за боядисване с естествена четина. За лакови композиции на водна основа използвайте четка с изкуствен косъм.

При обработка на подови настилки е препоръчително да използвате специални четки за шпатула, чиято ширина е най-малко 200 mm, а дължината на купчината е около 55 mm.

Най-често такива инструменти се използват за висококачествено лакиране на паркетни дъски или възстановяване на ламиниран паркет.

Правилната четка за боядисване

Много магазини за техника продават комплекти, съдържащи от 3 до 10 четки с различни форми и размери. За да не губите време в търсене, по-добре е да го купите веднага. Ако това не е възможно, можете сами да сглобите комплекта.

Всеки вид работа най-често изисква не един вид инструмент, а няколко наведнъж:

  • за обработка на основната повърхност е най-добре да използвате ръчна четка;
  • при боядисване на труднодостъпни места и ъгли най-често се използва радиатор;
  • за предварителна обработка на повърхността се закупува ръчна;
  • плоската четка за боя е много подходяща за довършителни работи.

 

 

Как да избера правилната четка за боядисване?