Вашият mop почиства подовете ви, но какво се случва, когато трябва да почистите него? Поддържането му може да е наистина лесно. В повечето случаи мокър моп просто се нуждае от изплакване между употребите, а прахът трябва да се иззтърси. На всеки няколко ползвания той ще се нуждае от по-обстойно почистване. В зависимост от вида на мопа, това може да се направи в мивката, в пералната машина или дори в съдомиялната машина.

  1. Почистване на мокър моп

Изплаквайте главата на мопа след всяка употреба. Веднага щом приключите да  използвате мопа, изплакнете главата под гореща вода, докато мръсотията не изтече. След това го оставете да изсъхне в добре проветриви помещения. Мопът ви трябва да изсъхне напълно, преди да го вкарате в употреба отново.

Ако е възможно, нека мопът ви да изсъхне естествено, без да го сушите. Можете дори да го оставите да изсъхне на открито, ако е горещ ден, за да ускорите процеса.

Вашият моп се нуждае от редовна поддръжка, така че потапяйте мопа си в почистващ разтвор след всеки четири употреба. Санитизирайте главата му чрез добавяне на чаша бял оцет (или около 200-250 милилитра) или три процента водороден прекис или половин чаша (около 100 мл) белина на 4 литра гореща вода. Позволете на главата на парцала за почистване да попие разтвора в продължение на десет минути, преди да я извадите и да я изсушите.

Не използвайте избелващо средство върху гъби или синтетични мопове. Това ще доведе до разпадане на материалите. Вместо това опитайте оцет или пероксидни разтвори.

Уверете се, че сте оставили мопа си сух в зона с добра вентилация и го съхранявайте безопасно далеч от деца и домашни любимци.

Измийте разглобяемите глави на мопа в пералня, вместо да ги накисвате. Някои глави, като например тези, направени с хавлиени кърпи или ленти, могат да отидат направо при прането в пералнята.

  1. Поддържане на моп за прах

Изтръсквайте главата на мопа след всяка употреба. Започнете да почиствате сухия моп от праха, като го разклатите, веднага щом свършите с него. Това ще премахне всякакъв прах. Не забравяйте да направите това в добре проветрявана зона, където няма да усетите остро праха. Гараж, навес или открито пространство може да е добре за тази цел.

Как да почистите вашия моп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *