1. Обработване на прясно мляко;
  2. Отделяне на сметаната от млякото (отделяне);
  3. Нормализиране на крема, пречистването им от вкусове и миризми;
  4. Пастьоризация;
  5. Охлаждане и узряване;
  6. Трансформация или събаряне;
  7. Опаковане на готовия продукт.

За да разберем същността на всеки етап на производство на масло, ще ги разгледаме тук поотделно.

Приемане на мляко

Според  общите стандарти за производството на масло могат да се използват суровини от клас 1 или 2. В последния случай кравето мляко може да има специфичен аромат, някои вкусови дефекти, както и редица други недостатъци. За сравнение: в ЕС за маслото е разрешено да се използват само суровини от най-висока категория.

Пастьоризация на млякото

За да се удължи срокът на годност и да се предпазят суровините за производство на масло от вкисване, те трябва да бъдат пастьоризирани. За целта кремообразната суровина се нагрява до 92–95 °C през зимата и 85–90 °C през лятото и се нагрява при постоянна температура за около 15–20 минути. Това време е достатъчно, за да унищожи повечето от микроорганизмите, съдържащи се в млечната мазнина, в резултат на това срокът на годност на крема се увеличава с 3-4 пъти.

Охлаждане и узряване за масло

Горещата пастьоризирана маса бързо се охлажда до 2-8 °C. За това се използва същата вана, в която са извършени етапите на нормализиране и пастьоризация. За да може температурата да падне бързо, студена вода се подава към специална риза, а самата охладена маса се смесва гладко. След това кремът се оставя за естествено утаяване и узряване. В резултат на това делът на мазнините се втвърдява, образувайки съсиреци, от които впоследствие се получават маслени зърна. Можете да ускорите производството на масло им чрез охлаждане до минимално допустимите температури и постоянно бъркане.

Производство на масло чрез бъркане

За да използвате този метод, са необходими специални машини за приготвяне на масло. Това са мобилни цилиндри, изработени от метал – преди това са използвани и дървени контейнери, но те са твърде краткотрайни и не отговарят на строги хигиенни изисквания. Докато цилиндърът се върти, мазнините кристализират в маслени зърна. Сигнал за завършване на процеса е пръскането на мътеница – нискомаслена кремообразна основа.

Как точно се случва заводското произвеждането на масло