Какво съдържа естествената котешка храна и холистичната котешка храна?

Етикетите и рекламите на котешка храна са пълни със снимки на невероятно красиви котки, хитър дизайн и думи – много и много думи. Някои термини звучат смислено, но всъщност не са регулирани.

Да станете информиран родител на домашен любимец и да знаете разликата ще ви помогне да изберете котешки храни, които не само звучат добре, но и са добри. Това ръководство ще ви помогне да разберете какво представлява естествената котешка храна и холистичната храна и дали това всъщност са регламентирани термини.

Какво е естествена храна за котки?

За да използват думата „натурален“ по отношение на котешката храна за домашни любимци, производителите трябва да се придържат към определението на Асоциацията на американските служители за контрол на фуражите (AAFCO):

Фураж или фуражна съставка, получени единствено от растителни, животински или добити източници, в непреработено състояние или подложени на физическа обработка, топлинна обработка, топене, пречистване, екстракция, хидролиза, ензимолиза или ферментация, но не са били произведени чрез или подложени на химически синтетичен процес и не съдържат никакви добавки или помощни средства за обработка, които са химически синтетични, освен в количества, каквито могат да възникнат при добрите производствени практики.

Какви съставки има в натуралната котешка храна?

Повечето съставки на котешката храна отговарят на определението за естествени. Това е защото могат да бъдат „извлечени единствено от растителни, животински или добити източници“.

Естествените храни за котки могат да бъдат направени с много различни видове месо, въглехидрати и мазнини. Трябва да се отбележи, че месни ястия, ястия от месни странични продукти и смесени токофероли (вид консервант) могат да бъдат включени в естествените котешки храни.

Въпреки че естествените котешки храни може да съдържат следи от някои синтетични съединения, ако се появят като част от „добрите производствени практики“, определени съставки никога не трябва да присъстват, включително:

  • Пропиленгликол
  • Калциев аскорбат
  • Бутилиран хидроксианизол (BHA)
  • Бутилхидрокситолуен (BHT)
  • Изкуствени аромати и оцветители
Какво е холистична котешка храна?

За разлика от „естествен“, думата „холистичен“ е безсмислена, когато се прилага за храна за котки.

„Холистичен“ със сигурност създава образи на добро хранене и здраве на цялото тяло, но терминът е напълно нерегулиран. Производителите могат да го прилагат към всяка храна, без оглед на нейната хранителна стойност или списък на съставките.

Kакви съставки има в холистичната котешка храна?

Холистичните котешки храни могат или не могат да съдържат съставки, които са забранени от естествените диети. Включително и изкуствени аромати, оцветители и консерванти. Погледнете списъка с съставките, за да получите по-добра представа какво има в холистичната котешка храна, преди да я купите. Разгледайте нашия речник на съставките на храните за домашни любимци, за да разберете по-добре всяка съставка и какво прави.

Котешка храна – видово разноообразие и състав