Разбирането, че движенията са най-достъпното и най-ефективно лекарство, се е създало още в древността.

Хората от  най-древните времена са знаели, че за да се лиши човек от енергия, е необходимо да го лишиш от двигателна активност. Например, в древен Китай престъпниците са били поставяни в толкова малки килии, че човек да може само да седи или да лежи. След няколко месеца той отслабвал толкова много, че не можел нито да тича, нито дори да ходи, дори и да има възможност, тъй като отобездвижване мускулите на крайниците атрофирали.

В древен Китай лечебната гимнастика за първи път е спомената в книгата „Кунг-фу“, името на която може да се преведе като „трудният път към съвършенството“. Тази книга е написанапреди повече от 2500 години преди Христа. За първи път е преведена от китайски език през 1776г.

Почти всички движения в съвременната китайска лечебна гимнастика са заимствани от елементите на бойните изкуства. Упражненията, предназначени за невъоръжена борба, са били превърнати в една от най-модерните системи на психо-физическото възпитание.

В Китай физическите упражнения за здраве се използват от много хилядолетия.

Там в древността е имало медицински и гимнастически училища, където преподавали лечебна гимнастика и масаж и ги прилагали при лечението на пациенти. В медицинските и гимнастически училища лекували сърдечни, белодробни заболявания, изкривявания на гръбначния стълб, костни фрактури и дислокации. За първи път в света Китай създава Държавния медицински институт, където терапевтичният масаж и лечебната гимнастика се преподават като задължителни дисциплини. Оттогава различните гимнастики, пригодени за индивидуални оздравителни дейности, в различни комбинации, се използват широко в санаториуми и домове за почивка като основна форма на лечебна гимнастика.

Днес в света нищо не стои неподвижно. Упражненията също се подобряват: някои се превръщат в минало, други, по-ефективни, заемат местата си. Основното е да помните, че лечебната гимнастика е като спорта и е необходимо да се подхожда към нея с определена подготовка и правилна нагласа и мотивация. Вниманието и последователността ще Ви помогнат да постигнете отлични резултати.

Лечебната гимнастика – позната ни от древността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *