Медицински проучвания с конопа

Един от най-интересните експерименти с коноп е проведен от учени в Мадридския университет. Те откриват, че главният активен компонент в конопа – ТХК (тетрахидроканабинолът) – може да задейства процеса на разграждане в раковите клетки, при който съдържащите се в тях ферменти лизосоми ги унищожават. По време на изследванията учените провели опити с мишки. Най-напред те стимулират растежа на раковите клетки, а след това инжектирали ТХК близо до туморите. Резултатът: раковите клетки започнали да се самоунищожават. След това експериментирали с аналогични дози ТХК до раковите клетки на доброволци и за по-малко от 2 седмици растежът на рака се забавил два пъти. Не били наблюдавани никакви токсични ефекти, които обикновено са характерни за антираковата химиотерапия.

В момента ТХК е единственият канабиноид, който е разрешен за медицинска употреба в САЩ, Канада и Западна Европа. Използва се в медицината за намаляване на страничните ефекти от химиотерапия и загуба на тегло при СПИН.

 

КАКВО СЕ ПРАВИ ОТ КОНОП? КАКВО ИМА В СЕМЕНАТ НА КОНОПА?

Най-известният продукт, който се добива от (индустриален) коноп е влакното. От конопено влакно се произвеждат най-здравите корабни въжета, различни тъкани, дрехи, брезент и др. Някога от конопени влакна са се правили и платната на корабите, тъй като са били едновременно здрави, но и леки. Други части на конопа, като семената и листата, намират приложение в хранителната промишленост и лекарствата.

Семената на конопа са ценен източник на протеин и омега мастни киселини. Конопът не е богат на белтъчини, но качеството на протеина в семената му е изключително високо.  Белтъкът, който те съдържат е близък до белтъчините в човешката кръв, преработва се и се усвоява лесно и много хора с проблеми в храносмилането го включват в хранителните си режими, за да подобрят състоянието си. Когато се употребяват конопени семена, отпада необходимостта и от животински продукти. Външно семената се използват като припарки за омекотяване и премахване на болки при натъртвания, очни болести, хроничен ревматизъм и кожни изгаряния. Във вид на отвара семето може да се използва при лечение на цистит, хемороиди, задържане на урина, силна кашлица, жълтеница и проблеми с черни ядроб.

Листата на конопа могат да намерят приложение като подправка или в медицината. Но в зависимост от сорта на индустриалния коноп, могат да имат и психоделични ефекти. Семената нямат такъв ефект.

Има няколко сайта у нас, където може да се купи онлайн CBD масло. Вижте тук.

МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С КОНОП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *