При полагането на звукоизолация се притиска към изолираната повърхност

Фугите на звукоизолация на листове и изолационни ленти са запечатани с монтажна пяна и специални лепилни ленти. След приключване на монтажа на изолацията се полага хидроизолацията. Полага се завършваща шпакловка.

При полагане на каменна вата ще ви е необходим така наречения режещ елемент (строителен нож), чрез който се изрязват листове (ленти) с необходимата дължина и се изрязват текстурирани елементи върху изолираната повърхност.

Използването на каменна вата като изолационен материал е доста широко разпространено поради нейната достъпност, добри технически характеристики и възможност за извършване на работа с нея самостоятелно, без участието на квалифициран екип.

Какво е каменна вата, какви разновидности на тази изолация съществуват, нейните технически характеристики, предимства и недостатъци, как да изберем правилния материал и характеристики на монтажа „направи си сам“.

Описание и особености на производството на каменната вата

Каменната вата е една от разновидностите на топлоизолаторите от минерални влакна. Може да се направи от различни видове високопланински скали, но материалът на основата на базалтови влакна се счита за най-високо качество. Следователно тази изолация се нарича още „базалтова вата“.

В този топлоизолатор синтетичните примеси се съдържат в минимални количества и се запазват отличните естествени характеристики на камъка. Влакната са преплетени и свързани с помощта на специални вещества. Последните са фенол и формалдехид под формата на смоли.

Методът за производство на каменни влакна е изобретен след необичайно откритие в Хавай. Там след изригването на вулкана е открита т. нар. „косата на Пеле“ – тънки нишки от замръзнала вулканична скала. Те станаха предшественици на базалтови влакна, създадени по тяхно подобие, но вече в производствени условия. Каменната вата е произведена за първи път през 1897 г. в САЩ.

В съвременните условия материалът се произвежда по принципите на действие на вулканите. В специални пещи, при температура около 1500 градуса над нулата, скалите се разтопяват и се получава течна стопилка.

Монтаж на звукоизолация – продължение