Запознайте се с влиятелните лица зад модната сцена през шейсетте години на 20 век

Ако постигането на определена визия в стил Диор (Dior) беше голям хит за модата от 50-те години на миналия век, то наръчникът за това беше напълно изхвърлен в наложилите се шейсетте години. От кошера на Бригит Бардо до геометричните принтове на Мери Куант, всяка модна икона на 1960 г. допринася със свой собствен стил за декодиране за десетилетието (тема, която продължава и през 1970-те години на миналия век). Това е епохата на момичешката и едновременно женствена и стилна визия и на супермоделите, които все още вдъхновяват дизайнерите и до днес.

60-те години на миналия век  предлагат на съвременните дизайнери безкрайно вдъхновение – от издръжливата чанта на Хермес (която е по-добра инвестиция дори и от злато), до стила на Еди Седжуик (Edie Sedgwick), въприет днес от Диор.

След десетилетие на тясна талия, разкроени поли и безупречна коса и грим, много модни традиции биват прекъснати в акт на бунт, отразявайки важните социални и политически промени на следващото десетилетие. Това е епохата, в която нито една пола не е прекалено къса и косата не е прекомерно висока. Днес можем да благодарим на десетилетието за култовите, геометричните принтове и забележителните силуети.

Модата на Еди Седжуик от 60-те години на миналия век

Потомствена социалистка, попаднала на арт-сцената в Ню Йорк и невероятна муза на Анди Уорхол, Еди Седжуик е оригиналното момиче за периода. Основните съставки на нейното добро представяне, са мигли, изрисувани с очна линия, полилейни обеци, мини модни рокли с чисти черни чорапогащи и платнена коса – всичко, което по-късно бива отбелязано от Сиена Милър във филма Factory Girl.

Модната икона Туиги от 1960 година

Моделът на 1960 г. не би бил пълен, ако не се спомене Туиги, истинското име на която е Лесли Хомби (Lesley Hornby). Прическите в стил боб са хит за модата от 20-те години на миналия век, но това момиче слага край на историята с късата си прическа – пикси. Една от най-големите музи на всички времена, Туиги бързо се издига до славата на супермодел, благодарение на очната линия върху дебели мигли и леко момчешкия стил.

Модата на Джаки Кенеди през 60-те години на миналия век

Преди Мишел Обама и Саманта Камерън ‘кралицата’ е Джаки Кенеди Онасис. Оригиналната модерна първа дама успява да запази безупречния си стил през цялото си време в Белия дом, дори и в трудни за нея моменти. Първокласните костюми на Джаки, шапките и прекрасните  тъмни очи я превърнаха в стил на вдъхновение за жените в Америка. Розовият костюм, който носи в деня на убийството на съпруга си, попада в историята като едно от най-емблематичните облекла на всички времена и е основен моден стил на 1960-те.

За мода и красота вижте тук!

Най-доброто от модата на 1960 г. и иконите, които помогнаха за оформянето ѝ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *