плюсове и минуси на задължителното гласуване

Гласуването е право и отговорност. Като граждани на дадена страна е важно да упражнявате правото си на избиране, за да гарантирате, че правителствените служители, които са поставени в длъжност, са тези, за които хората действително са гласували. Има редица държави, които налагат задължително гласуване, като тук ще прочетете някои доводи за и против.

 

Предимства

  1. Увеличаване на избирателната активност

Не е демокрация, ако има само 50% избирателна активност. С броя на гласоподавателите, които намаляват година след година, политически анализатори и  граждани се страхуват, че може да дойде време, когато просто ще бъдат избирани автоматично кандидатствалите.

  1. Разширява представителството и легитимността

Ако гласуването е задължително, то ще гарантира, че правителството ще бъде представено от мнозинството от населението, а не само от няколко души. То също така ще гарантира, че членовете на обществото, които не са толкова политически активни, няма да бъдат пренебрегвани и ще попречи на политическите лидери да претендират за по-голяма законност.

  1. Намалява нуждата от големи суми за кампаниите

Независимо дали хората го признават или не, парите играят важна роля в политиката. Но ако задължителното гласуване стане закон, няма да има нужда политиците да бъдат подкрепяни от милиардери, за да финансират своите политически кампании.

 

Недостатъци

  1. Нарушава се свободата на избор

Демократичният тип правителство означава, че е изграден въз основа на зачитането на основните човешки свободи и права, особено на свободния избор. Това обаче може да бъде нарушено, ако гласуването стане задължително, защото хората няма да имат свободата да не изразят мнението си.

  1. Минимизиране на правото на изразяване на религия

Това би могло да отнеме правото на хората да изразяват религията си. Има религиозни сектори, които обезкуражават членовете им да участват в политически събития. Ето защо, принуждаването им да гласуват изрично нарушава правото им да практикуват своята религия.

  1. Подтикване към неформални гласове

Това означава, че бюлетините, които нямат подходяща маркировка на правилата за гласуване, няма да бъдат зачитани, но ще създават ненужна админисративна работа.

Плюсове и минуси на задъжителното гласуване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *