Предимства на каменната вата. Каменната вата е огнеустойчив, водоотблъскващ топло- и звукоизолационен материал, съдържащ 97% естествени влакна и произведен чрез топене на минерали и неорганични камъни, извлечени от вулканични скали като базалт, диабаз и доломит между 1400-1500 °C, за да се образуват влакна.

 

Каменната вата, която е с наситена структура и се получава в края на специални процедури, нанесени върху всички слоеве от нейната влакнеста структура, предотвратява абсорбирането на влагата в сградата благодарение на своята паропропускливост, като същевременно действа като добър водоотблъскващ агент. Сградите изолирани с каменна вата стават по-здрави и комфортни. Благодарение на своята стабилност на размерите, каменната вата не се влияе от температурни промени. Дългата му влакнеста структура позволява получаване на продукт с гладки ръбове и повърхности при рязане и ламиниране.

Предимства на каменната вата в топлоизолацията

 • Намалява значително топлинните загуби в неизолирани ситуации на покриви, фасади, подови настилки, преградни стени, врати и прозорци на сградите.
 • Когато изолацията се полага върху сградите с каменна вата, тя помага да се поддържат комфортните условия на околната среда. Като се гарантира, че съществуващата стайна температура от 22 °C на околната среда се усеща като 20,5 °C спрямо външната температура при -10 °C .
 • Докато направената изолация поддържа температурата на околната среда, тя също така спестява гориво.
 • Със своята ниска стойност на коефициента на топлопроводимост, той осигурява комфорта на околната температура. А широкият температурен диапазон на употреба създава предимството за използване на продукта във всички зони на сградата. Както и в промишлени съоръжения, корабна индустрия и приложения на сандвич панели.

 

Производствените мощности се отличават със своята модерна технология:

 • Голямото количество горещ, неизгорял въздух, който се отделя по време на топенето на суровината, се използва отново в производствения процес чрез обратна връзка, което намалява необходимото количество енергия.
 • Натрупаните в топилната пещ примеси се отделят по специална технология. Тази усъвършенствана технология, предпочитана по време на процеса, свежда до минимум улеите (невлакнести камъни), като същевременно позволява максимизиране на качеството на продукта.

Каменната вата се произвежда под формата на матрак, плоча, тръба и отливка с различни покривни материали, в различни размери и технически свойства в зависимост от областта и предназначението й. Интензитетът на каменната вата, произведена в процеса. Както и посоката на влакната и предпочитаният тип свързваща смола придават на Bonus Stone Wool нейните превъзходни механични качества.

 

Предимства на каменната вата при звукоизолация

 • Тъй като е пропусклив и гъвкав материал, звукът се унищожава чрез превръщането му в топлина.
 • Той е много ефективен за намаляване на високочестотния шум.
 • Създава повишаване на способността за поглъщане на звук при средни и високи честоти. Чрез увеличаване на устойчивостта на проникване на въздух (увеличава плътността на каменната вата).

 

Предимства на каменната вата при пожароизолация
 • В допълнение към топло- и звукоизолацията на сгради, превозни средства, инсталации и промишленост, той има противопожарна функция. Горната граница на устойчивост на температура без свързващо вещество е 750 °C (1000 °C за временни периоди) и 650 °C с органични свързващи вещества.
 • Това е незапалим изолационен материал от клас A1 и може да се използва безопасно в конструкции, където пожарната безопасност е важна до REI180. Каменната вата е единственият строителен материал, който може да се използва за пожароизолация.

 

Предимства на каменната вата