Пчелен прашец какво трябва да знаем за тази перфектна храна! Полезна информация ще намерите в тази полезна статия.

Пчелен прашец факти

Пчелен прашец

Пращецът е мъжкото семе на цветята. Той се изисква за оплождането на растението. Малките частици се състоят от 50/1000-милиметрови корпуси, образувани в свободния край на фунийката(тръбичката) в сърцето на цвета.

Пчелният прашец е храна за младите пчели и е приблизително 40% протеин. Счита се за една от най-пълноценно подхранващите храни на природата, като близо половината от него се явява под формата на аминокиселини с готовност за директен прием и усвояване от човешкото тяло. Той съдържа почти всички хранителни вещества, които са необходими на хората. Такъв силно усвоим протеин може да допринесе значително за нуждите от белтъчини.

Пчелен прашец – събиране

Събирането обаче не е толкова лесно, колкото звучи. Пчелата трябва да кацне на някое цвете и да откъсне с челюстите и предните си крака порция от прашеца на цветната фунийка, след което намокря този прашец с малка порция от меда, донесен от кошера. Уголемените и разширени сегменти на краката й имат дебели четкоподобни влакънца, наречени поленови гребени. Пчелата използва тези гребени, за да изтръска златния прах от торса и от краката си по време на полет. С умело притискащо движение на ухото си, което използва като чук, тя бута пращеца в своите кошнички (торбички). Кошничките й от полени, заобиколени от дълги косми, са просто вдлъбнати области, разположени от външната страна на нейните тибии. Когато кошчетата на пчелите са напълно натоварени, микроскопичният златен прах е утъпкан под формата на едно златно зърно или на гранули.

Пчелен прашец – факти

Един от най-интересните факти за прашеца е това, че няма никакъв начин, по който той да се синтезира лабораторно. Когато изследователите отнемат вземат естествен цветен прашец и захранят своя изкуствен прашец, пчелата умира, въпреки че всички известни хранителни вещества присъстват в лабораторно произведената синтезирана храна. Пчелите добавят някакво мистериозно „допълнително“ свое вещество. Все още има неизвестни елементи, които науката не може да идентифицира.  Посредством най-модерна техника са проведени голям брой анализи за химичния състав, но безрезултатно. Тези неидентифицирани вещества може именно да бъдат причината, поради която той действа толкова ефективно срещу редица заболявания.

Пчелен прашец какво трябва да знаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *