Основата на здравето на всяко животно е правилната диета. Готовите храни за кучета предлагат балансирана гама от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Световните производители предлагат не само ежедневни смеси за поддържане на общото здраве, но и специални формулировки, препоръчани при различни заболявания на домашни любимци.

Когато купувате храна за кучета

Tрябва да обърнете внимание преди всичко на неговия състав. На първо място сред изброените продукти трябва да бъде месната съставка.

Пилето не се препоръчва за кучета, склонни към алергии. За тях е по-добре да изберете диета на базата на пуешко, патешко, говеждо, агнешко или друг вид месо.

Най-често зърнените храни се използват като въглехидрати. Оризът има благоприятен ефект върху храносмилателния процес, но присъствието на пшеница не е добре дошло. Отнася се за продукти, които са практически несмилаеми от животинския организъм. Соята, цвеклото и царевицата също трябва да се избягват сред съставките. Това са безполезни съставки, които са най-честата причина за непоносимост при кучета.

Формулите без зърно са максимално близки до естествената диета на хищниците. Препоръчват се за ежедневно хранене на кучета от повечето ветеринарни лекари. Въпреки това, цената на такива фуражи е по-висока от стандартните зърнени формули. Въпреки това, добавените към състава екстракти от растения, плодове или зеленчуци обогатяват диетата на животното и влияят благоприятно върху общото здравословно състояние.

Добрата храна за кучета обикновено се разделя на:

  • Ежедневно – за ежедневно хранене;
  • Лечебни – трябва да се приемат стриктно по препоръка на ветеринарен лекар;
  • Специализиран – използва се, когато животно има специфичен проблем.
  • Собственикът решава кой да купи въз основа на здравето на домашния любимец и съветите на ветеринарния лекар.

Коя е добрата храна за кучета за закупуване?

При избора на ежедневна диета ветеринарните лекари и опитни животновъди съветват да се избира холистична храна, където са подбрани най-висококачествените естествени съставки. Въпреки това, цената на такива смеси е висока и не всеки може да си позволи такива разходи.

Премиум и супер премиум диети са подходящи и за ежедневно хранене на здрави кученца. Съставите им са балансирани и не изискват корекция.

Разберете повече за добрата храна за кучета