Рехабилитацията след операция

Много вероятно е да ви е нужен някакъв вид рехабилитация, ако сте претърпели операция, за да възвърнете силите си напълно, преди да се върнете към ежедневието, към което сте привикнали.

 

Въпреки че много пациенти се разочароват, като разберат, че ще се нуждаят от рехабилитация след операция, тя действително предлага много предимства. Те често търсят рехабилитацията, за да се възстановят от самата операция или да помогнат на тялото си да ускори изцелението. Видът на рехабилитацията зависи от вида на извършената процедура и от степента на нейната ефективност. Следното ще ви помогне да знаете какво да очаквате, ако имате нужда от рехабилитация след операцията.

 

Използвайки помощта на физиотерапевт или друг специалист, вие ще се научите по най-добрия и безопасен начин да ходите, да се обличате, да се къпете и да се грижите за себе си в следоперативния период. Ще заучите упражнения, които ще направят мускулите ви по-силни и ще укрепят тази част от тялото ви, на която сте имали операция.

 

В зависимост от областите, които обхваща, рехабилитацията бива четири основни типа:

 

  • Медицинска- обхваща редица терапии, които се използват за увеличаване на силата и координацията. Много видове операции изискват тази терапия да помогне на пациента да се възстанови правилно, независимо дали от операцията или основното медицинско състояние. Тази терапия може да помогне на всеки, от тези, които се нуждаят от възстановяване от обща слабост към тези, които трябва да лекуват неврологични увреждания с мускулни тренировки.

 

  • Професионална- това е вид рехабилитация, която може да ви помогне да възстановите способността си да живеете нормално след операцията. Тази терапия ще се фокусира върху подобряване на специфични слабости, които засягат ежедневието. Това може да включва използването на специализирани упражнения, които можете да правите у дома и да работите по всякакви трудности, които може да се наблюдават.

 

  • Социална- спомага на индивите, преминаващи през рехабилитация, да преминат по-бързо през трудния следоперативен период, както и ускорява реинтеграцията им  в обществото.

 

  • Психологическа- тази рехабилитация е необходима, в случай че пациентът среща трудности при чисто психологическото приемане на претърпяната операция и последиците от нея. Тя е от особено голямо значение при пациенти с трайни увреждания.
Рехабилитацията след операция и колко е важна тя за вашето по-бързо оздравяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *