Спорт – какво ни носи той и можем ли всички да го практикуваме?

Спортът във формата в която го познаваме днес е начин за забавление, начин за подържане на форма а за други е професия. В миналото съвсем не е било така а чисто и просто е представлявал начин за оцеляване. Спортът и движението е заложено в генетиката ни и същността на човека е да бъде активен, да бъде в движение. В модерното общество движението често се пренебрегва – автомобилът е станал неизменна част от ежедневието, все по-рядко ходим на дълги разстояния, естествените пози и движения за човека, започват да представляват трудност за много хора. Обездвижването и затлъстяването става все по-голям проблем за обществото, което дава хляб на много диетолози и спортни гурута.

За съжаление много хора се сещат за спорт и движение, едва когато започнат да имат проблеми с килограмите или здравето. Правилният начин е превенцията, а не двойно повече усилия при свършен факт.

Често притеснението от това, че някой е с надномерно тегло, че не знае как да спортува, само задълбочава проблема. Срамът да отидем в зала, да отидем да тичаме и т.н. е един от сериозните проблеми.

Как да започнем?

Започнете със съзнанието си.

Приемете, че това е необходимо и няма нищо срамно. Дори да не знаете как и какво да правите, има хора на които това им е работата. Отидете в залата и просто попитайте. Направете го в името на това да сте здрави и/или да подобрите самочувствието си. Ще ви е трудно в началото, но по-добре трудно начало от колкото страдание без край. Осъзнаването на проблема и нуждата от промяна е първата стъпка.

Изберете с какво искате да се занимавате.

Помислите кое е нещото, което ще Ви донесе удоволствие. Важно е да изберете правилно, тъй като ще се наложи да вложите време и усилия и за да не се откажете бързо е необходимо да Ви носи и доза удоволствие.  Ако сте с наднормено тегло, бягането първоначално е противопоказно, поради голямото натоварване в ставите. Интернет изобилства от клипове, предложения и варианти за спорт. Ако не обичате груповите занимания, започнете с по-дълги разходки в парковете с по-високо темпо за трайно отслабване.

Дайте си поне един месец за адаптация.

Всяко тяло и организъм се адаптира по различен начин към всяка промяна. Приемете, че в началото често ще изпитвате дискомфорт, болки и слабост. Но това е нормално, човешкото тяло има нужда от време за да привикне с всичко ново. Преодолейте тези усещания и мислете за това, че след само един месец ще се появят първите резултати, неприятните усещания ще отшумят.

Създайте си навици.

Спортът и движението в една определена възраст е навик. Създайте си навик да избирате движението. Избирайте да изминете определено разстояние без автомобила си, да слезете на спирка или две преди крайната дестинация, разходката в парка пред двата часа в кафенето и т.н.

Резултатите ще дойдат само след комбинация от определени действия за по-дълъг период от време. Една разходка/тренировка, няма да подобрят здравето Ви или да Ви направят слаби. Приемето го като нещо, което само Вие може да направите за себе си и действайте.

Спортът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *