Когато става дума за проектиране на системи за отопление и топла вода, всички ние можем да приемем различен подход.

Но с такъв широк избор от продукти, които са на разположение за ефективно производство на битова гореща вода (БГВ), е важно да се разберат истинските предимства на отделянето на системи за отопление и топла вода и разликите между използването на директни или индиректни горивни единици.

Какво представляват директните и индиректни системи

Директните горивни агрегати имат интегрална газова или маслена горелка, която директно загрява водата в цилиндъра за съхранение чрез подаване на горещи газове през един или повече от нейните тръби за обмен на топлина в цилиндъра, което след това пренася топлината към водата в непосредствена близост.

Индиректно заредените единици, като калориферите, нямат интегрална горелка, но съдържат една или повече серпентини, които са запълнени с горещи течности (вода или соларна течност), които вече са „нагрети“ от един или повече външни топлинни източници, като например котел или слънчеви колектори.

Предимства при разделянето на системите за отопление и топла вода

В исторически план системите за непряко захранване разполагат със специален бойлер за отопление на топлофикационния бойлер, но със съвременни високоефективни котли може да се използва един и същ бойлер както за отоплителния кръг, така и за системата за БГВ. Въпреки това, когато отоплението не е необходимо, котелът все още трябва да работи, за да осигури топлина за системата за топла вода.

Директните уреди за нагряване на водата са предназначени единствено за работата на гореща вода, осигуряваща по-бързо загряване и време за реакция в сравнение с непряка систем. Това увеличава шансовете за топлинни загуби в котела и свързаните тръбопроводи между котела и топлоизолатора.

Бойлерите често се инсталират в близост до точката на използване, намаляват енергията, необходима за захранване на водата по време на дълга експлоатация на тръбите и свеждат до минимум разпределителните топлинни загуби.

Калориферите, използвани за генериране на битова гореща вода, не изискват димни газове или директно свързани към тях газопроводи. Това ги прави по-лесни за инсталиране.

Сравняване на директните и индиректните горивни системи за генериране на топла вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *