За да може акумулаторът на Вашия автомобил да издържи дълго време, трябва да знаете няколко прости правила за неговата работа и съхранение.

Правила за инсталиране и използване на батерията

-Внимавайте за напрежението

Важно е да знаете, че високите пускови токове на акумулатора влияят само върху надеждността на стартиране на двигателя. Стартовите акумулатори имат различни стартови токове в зависимост от версията, но с напрежение 12 V. Следователно високите токове не влияят неблагоприятно върху електрическото оборудване на автомобила. Електрическото оборудване (само със стартер) може да повреди двигателя, като стартира акумулатор с напрежение, например, 24 V.

-Изберете правилния капацитет за акумулатора

Можете да инсталирате на автомобила акумулатор с по-голям капацитет от препоръчания от производителя, но само ако е необходимо. Например, инсталира се допълнително електрическо оборудване или автомобилът се използва при изключително ниски температури.

–Проверявайте редовно нивото на електролита си

За да избегнете разреждането и повредата на акумулатора, трябва да проверите нивото на електролитите в него: в горещия сезон – поне 1 път на месец, през останалото време – 1 път за 2-3 месеца.

Какво трябва да знаете, когато използвате батерия през зимата

През зимата се препоръчва използването на батерии с по-висок стартов ток, като студен старт на двигателя има следните характеристики:

Стартерът се нуждае от повече време, за да задейства двигателя, тъй като съпротивлението на студен двигател през зимата се увеличава с 2,5-3 пъти. Това означава, че от акумулатора се изисква отдаване на повече енергия и енергия.

Колкото по-ниска е околната температура, толкова по-висок е вискозитетът на електролита и вътрешното съпротивление на акумулатора. Следователно, за да се гарантира надеждно стартиране на двигателя, е необходимо да се избере акумулатор, който със същите габаритни размери има най-високите токове студено завъртане.

Ако при стартиране на двигателя през зимата акумулаторът се разрежда до „нула“, е необходимо да го заредите от неподвижно зарядно устройство, но не по-късно от 2-3 дни след дълбокото разреждане на батерията.

Много е важно да се предотврати замръзването на електролита, а в студена зима това е възможно. Когато акумулаторът се разреди, плътността на електролита намалява, тоест специфичното количество сярна киселина, съдържаща се в електролитния разтвор, намалява и се образува вода. Колкото по-дълбок е разрядът на акумулатора, толкова по-висока е отрицателната температура, при която електролитът може да замръзне. Например при плътност 1,11 g / cm3 електролитът замръзва вече при -7 ° C, а при плътност 1,27 g / cm3 – само при -58 ° C.

 

Към Масла за автомобили от Autotron

Съвети за правилно използване на акумулатора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *