Биткойните са средство за онлайн парична транзакция.

Те не са определени като истински пари на отворените пазари, но това е плащане за услуги или определени взаимодействия, извършвани от фирми или посредници. Прехвърлянето на истински пари за тези електронни партньори е в крайна сметка сравнимо с всички други видове плащания и услуги за мрежови транзакции. Въпреки че биткойните са разрешено (легално) разплащателно средство, много форми на законодателство могат да позволят на правителствени агенции да ограничат действията и трансферите на компаниите, които се възползват от тази опция. Напълно възможно е една фирма да бъде избрана за обект на одитиране само поради факта, че използва биткойни при извършване на нейната дейност, като тази фирма няма никакво правно основание да откаже проверка.

Биткойни и одити

Различни правителствени агенции за финансов одит (като Сметната палата, АДФИ и др.) имат право да използват клиентската база данни и всички финансови документи за провеждане на одит и за отправяне на криминални обвинения срещу фирми, които използват биткойни и извършват разплащания с тях. Макар че това е реална възможност, все пак не означава, че всеки, който  разполага с ресурс под формата на биткойни, подлежи на чест и стриктен финансов одит.

Получаването на биткойни може да се осъществи след извършване на услуги от някакъв вид чрез електронни транзакции или чрез инвестиране в дружества, които предоставят тези мрежови средства. Както много хора, които работят, трябва да плащат данъци, това важи също и за ползването на биткойни, зад които на практика стоят реални пари като обезпечение. Тъй като те могат да представляват плащане за транзакциите, самото плащане може да доведе до необходимостта от плащане на данъци и това автоматично поставя фирмата под зоркия поглед на закона.  Всяка организация трябва да предостави пълен достъп на дружеството, за да бъдат одитирани финансовите операции посредством всички налични финансови документи и да се удостовери, че от правна гледна точка извършваните дейности са законни и не се укриват никакви данъци..

 

Увеличава ли използването на биткойни шансовете ви да бъдете одитирани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *