Наближават празници, а вие сте в очакване на вашата почивка, за която ще пътувате с автомобил? За да останете с красиви спомени от нея, ще трябва да подготвите колата си както трябва. Все пак на натовареният до горе автомобил се пада най-тежката задача. За това не бива да се пренебрегва и проверката на автомобила преди пътуването. В тази публикация ще ви подскажем на кои части на автомобила да обърнете внимание и защо прегледът преди дълго пътуване е толкова важен.

Ето как да подготвите автомобила си за дълго пътуване

Дългите пътувания, постоянната висока скорост, необичайно високите натоварвания и т.н. правят колата по-податлива на дефекти. Дори промененият климат или увеличеното натоварване на двигателя допринасят за по-голямо натоварване. Проверката на вашия автомобил е важна предпоставка, за да пристигнете безопасно до целта си и да се върнете след това спокойно обратно, както и да спестите нерви и ненужни допълнителни разходи.

Не е нужно да сте майстор, за да направите проверка на колата. В повечето случаи можете да извършите проверката самостоятелно. По правило се проверяват следните части на автомобила:

  • Гуми (профил и налягане)
  • Предно стъкло и чистачки
  • Светлини и мигачи 
  • Ниво на течностите
  • Батерия и електрическа система
  • Аптечка, предупредителна жилетка, Предупредителен триъгълник, инструменти за повреда
  • Спирачна система
  • Зъбен и клинов ремък
  • Геометрия на осите

В някои от областите може да бъде полезно да посетите сервиз, тъй като не всички са толкова лесни за изпълнение.

Колко време отнема проверката на колата?

Проверката на вашия автомобил за някои от изброените точки трябва да се извърши най-малко 2 седмици преди началото на пътуването. Към тях спадат споменатите по-горе спирачки, ремъчна предавка, климатика и геометрията на осите. Ако действително е необходим ремонт, все още имате достатъчно време да го направите без стрес.

Другите важни точки, като налягане в гумите, светлини, проверка на течностите и т.н., също могат да бъдат проверени 1-2 дни преди или дори в деня на заминаването. За тях ви трябват само няколко минути, които обаче си заслужават усилието.

 

 

Как да подготвим автомобила си за дълго пътуване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *