Чип тунингът на двигателя. Най-честата илюстрация за това е чип тунингът на двигателя. Разбира се, от такава операция искате всичко наведнъж: увеличаване на мощността на двигателя, намаляване на разхода на гориво и дори увеличаване на въртящия момент. Но дори собствениците на автомобили, които са малко запознати с технологиите, разбират (може би не веднага), че това не се случва и подобряването на някои параметри обикновено се получава за сметка на влошаването на други.

Чип тунингът на двигателя

Между другото, препрограмирането на електронния блок за управление на двигателя дава осезаеми резултати (до 20% увеличение на мощността) само при двигатели с турбокомпресор.

В този случай работата трябва да се извърши от квалифициран специалист с помощта на софтуер, разработен от същия производител на автомобили. В противен случай няма гаранция, че направените промени няма да доведат до недопустими натоварвания, както в самия двигател, така и в системите, свързани с него (съединител, скоростна кутия, шаси). И гарантирано качествената работа не може да бъде евтина.

Основният недостатък на всеки тунинг е неговото често отрицателно въздействие върху стойността на автомобила при последваща препродажба. Разбира се, има моменти, когато обмислената и добре изпълнена настройка дори леко увеличава цената на автомобила, но по-голямата част от купувачите на вторичния пазар предпочитат серийната версия, която е била експлоатирана при неагресивни условия на шофиране.

И в тази ситуация единственият оставащ вариант е да „тунинговате“ колата до серийно състояние. Между другото, на Запад привеждането на автомобил в първоначалното му състояние също се счита за една от областите на настройка.

Какво е тунинг на автомобили?

Дори начинаещите шофьори вероятно са чували за понятието „настройка на автомобили“ повече от веднъж. Airbrushing, ефектни бодикитове, мощни акустични системи, прави ауспуси – какво всъщност се отнася за тунинг? И как изглежда тунингът на автомобили?

Тунингът като явление се появява в САЩ в началото на миналия век. Всъщност това е подобрение на машината и промяна на нейните заводски характеристики и параметри. И това се отнася както за функционални, така и за естетически аспекти. С течение на времето бизнесът, който започна с малки работилници, се превърна в истински бум по целия свят.

Чип тунингът на двигателя