Какво е сенна хрема? Сенната хрема, известна още като алергичен ринит, е алергична реакция, която възниква, когато имунната система реагира прекомерно на алергени, присъстващи във въздуха. Често срещаните задействания включват полени, акари от домашен прах, спори на плесени и пърхот на домашни любимци. Когато човек със сенна хрема влезе в контакт с тези алергени, неговата имунна система освобождава хистамини и други химикали, причинявайки симптоми като кихане, хрема или запушен нос, сърбящи или сълзещи очи, сърбеж в гърлото или ушите, кашлица и умора.

Симптоми на сенна хрема

Симптомите на сенна хрема могат да варират от леки до тежки и могат да варират в зависимост от алергена и чувствителността на индивида. Сезонните алергии, често предизвикани от полени, могат да причинят симптоми през определени периоди от годината. Въпреки това, някои хора могат да изпитват целогодишни симптоми, дължащи се на алергени към вътрешни алергени.

Разпознаването на симптомите на сенна хрема и алергичен ринит е от решаващо значение за справяне с въздействието им. Често срещани признаци и симптоми, за които трябва да следите, са:

 • Постоянното и често кихане е често срещан симптом на сенна хрема. Хората, засегнати от ринит, често изпитват пристъпи на кихане, особено когато са изложени на алергени като полени, прахови акари или пърхот на домашни любимци.
 • Хрема или запушен нос (назална конгестия) може да доведе до затруднено дишане през носа.
 • Сърбеж, зачервяване и сълзене на очите (алергичен конюнктивит) са често срещани симптоми при хора, живеещи със сенна хрема. Тези симптоми могат също да причинят дискомфорт и чувствителност към светлина.
 • Сърбежът в гърлото или ушите често е придружен от дразнене или усещане за драскане.
 • Умора и раздразнителност, засягащи общите нива на енергия и настроение, често могат да се появят след продължително излагане на алергени.

Видове алергичен ринит

Алергичният ринит често се категоризира в две основни категории: сезонен и целогодишен. Разбирането на разликите между тези типове може да помогне за идентифициране на тригерите и ефективно управление на симптомите.

Сезонен алергичен ринит

Сезонният алергичен ринит обикновено се проявява през определени периоди от годината и често се свързва със сезонни алергени като прашец от дървета, треви или плевели. Симптомите обикновено се проявяват през сезоните, когато тези алергени преобладават във въздуха. Сенната хрема обикновено се влошава между края на март и септември, особено когато е топло, влажно и ветровито. Това е времето, когато броят на полените е най-висок.

Общи характеристики на сезонния алергичен ринит:

 • Симптомите се предизвикват от външни алергени.
 • Симптомите се появяват през определени сезони.
 • Алергени като дървесен прашец през пролетта, тревен полен през лятото или полен на плевели през есента могат да причинят симптоми.
 • Симптомите често включват кихане, хрема или запушен нос, сърбящи/сълзящи очи и сърбеж в гърлото или ушите.

Целогодишен алергичен ринит

Целогодишният алергичен ринит, от друга страна, се отнася до целогодишни симптоми, които се появяват независимо от сезона. Този тип алергичен ринит обикновено се причинява от вътрешни алергени, като акари, пърхот на домашни любимци и спори на плесени.

Общи характеристики на целогодишния алергичен ринит:

 • Симптомите продължават през цялата година.
 • Вътрешните алергени, като прахови акари, пърхот от домашни любимци, мухъл или изпражнения от хлебарки, са основните отключващи фактори.
 • Симптомите могат да включват упорито кихане, запушен нос, сърбящи/сълзящи очи и кашлица.

Открийте помощ тук за алергичен ринит.

Алергичен ринит