Що се отнася до младите кучета, както и недохранените кучета или тези с висока степен на активност (например, ако спортувате с куче), те се нуждаят от кучешка храна – 30 g месо на 1 kg телесно тегло на ден.

Каква точно кучешка храна да даваме и каква не е препоръчително

Трябва да се знае, че на кучетата не трябва да се дава свинско, тлъсто агнешко, телешка мазнина. Най-добре е да използвате постно говеждо или птиче (без кости). Почти идеален вариант е телешкият джолан (това е месо, нарязано от бутчето и бедрото), т.к. съдържа елементи, които работят като естествени хондропротектори и спомагат за поддържането на здрави стави на кучето. 1-2 пъти седмично можете да давате месо от органи (говеждо сърце, бял дроб, черен дроб). Телешкото шкембе (шкембе) е особено полезно за кучета, действа като естествен пробиотик и кучетата много го обичат. По-добре е да го купите вече почистен, поради специфичната миризма.

За кучешка храна на по-възрастните кучета месните продукти се дават варени, за младите кучета е достатъчно месото да се залее с вряща вода, за да се изключат паразитите (и, разбира се, не трябва да се забравя за ежегодното превантивно лечение на кучето от червеи).

Месото се дава на кучето нарязано на ситно, но не и под формата на кайма, т.к. каймата слабо се обработва в стомаха. Абсолютно всякакви колбаси, салами и суджуци няма да подействат добре на кучето. Като допълнителен източник на протеин можете да давате яйце веднъж седмично и постна варена риба веднъж седмично (задължително след отстраняване на всички кости).

Останалата част от храната обикновено е каша. В която някои видове зеленчуци могат да се добавят по време на варенето или след варенето. В кашата трябва да преобладават бавни въглехидрати, т.е. най-добре е да готвите елда или ориз (може да се смесва). Не можете да използвате овесена каша, просо, перлен ечемик, тестени изделия.

Можете да добавите ечемик и ленено семе, както и малко магданоз или копър. Покълнали семена от пшеница или други зърнени култури към храната за кучета.

Какви точно кучешки храни да даваме на кучето и какви не е препоръчително