Aсай: Суперхрана за сърцето и мозъка

Aсай е червеникаво-лилаво зрънце, което идва от южноамериканско палмово дърво. Докато асай е сравнително нов за пазарите в Северна Америка и Европа, местните племена от региона на Амазонка са го яли от векове. Някои компании предлагат на пазара плодовете асай като суперхрана, която може да помогне за спиране на стареенето и да помогне при загуба на тегло. Но дали те оправдават рекламата?

Няма официално медицинско определение за суперхрана. Но терминът обикновено се отнася до храна с високо съдържание на здравословни хранителни вещества като фибри или антиоксиданти. Асай изглежда отговаря на изискванията, тъй като проучванията показват, че пулпата на плода асай е дори по-богата на антиоксиданти от боровинките, малините, къпините, ягодите или боровинките. Асай, произнасяно ah-SI-ee, също съдържа фибри, както и други витамини и минерали. Има обаче малко научни доказателства, че акай може да насърчи загубата на тегло или има свойства против стареене.

Как да помогнем на здравето си с Асай

Някои проучвания са установили, че плодовете от асай или сок от асай:

Може да предпазва от свободни радикали

Акай плодовете съдържат антиоксиданти, хранителни вещества, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали са нестабилни молекули, които се образуват естествено в тялото ви по време на процеса на храносмилане и от упражнения. Те идват и от външни източници като цигарен дим и замърсяване.

Свободните радикали водят до процес, наречен окисление, който уврежда клетките. Експертите смятат, че окисляването на клетките може да е водеща причина за заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Но имаме нужда от повече изследвания дали антиоксидантите могат да намалят риска от тези заболявания.

Лилавият цвят на асай идва от антиоксиданта антоцианин. Ранните проучвания показват, че антоцианините предпазват клетките от окислително увреждане. Но се нуждаем от допълнителни проучвания за ефектите му върху хората и колко асаи може да ви трябва, за да получите този ефект.

Акай може да намали „лошия“ холестерол

Ранните изследвания показват, че яденето или пиенето на асай може да помогне за понижаване на нивата на LDL – или „лошия“ – холестерол. Твърде много LDL холестерол в тялото ви може да доведе до натрупване на вещество, наречено плака в артериите ви. Това причинява запушвания, които могат да доведат до сърдечно заболяване или инсулт. Освен това изследванията показват, че асай може да повиши HDL – или „добрия“ – холестерол. Този тип холестерол пътува из тялото ви и събира LDL холестерол, който черният ви дроб след това обработва. Въпреки че все още не искате този тип холестерол да стане твърде висок, рискът от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове (сърдечно-съдово заболяване) се повишава, когато нивата на HDL холестерола спаднат.

Може да помогне за управление на кръвната захар

Едно проучване установи, че хората с наднормено тегло, които ядат или пият каша от асай в продължение на 30 дни, са по-способни да управляват кръвната си захар. Наднорменото тегло увеличава риска от високи нива на кръвната захар и диабет тип 2. Нуждаем се от повече изследвания за това дали акай може да помогне при управлението на кръвната захар и каква може да бъде правилната доза асай.

Как да помогнем на сърцето си: Плодът асай