как се отглеждат орхидеи на открито

Златното правило за успешното развиване на орхидеидните видове е то да дублира природните условия на растението възможно най-точно. В природата повечето орхидеи са епифити, което означава, че те растат върху други предмети, прилепнали към груба кора или дори камък. Най-популярните орхидеи, които се предпочитат от повечето хора, обикновено са или така наречените молеви орхидеи, или дендробиум хибриди.

Оптимални условия за отглеждане на орхидеи

Тези растения процъфтяват при следните условия:

 

  • Силна светлина, но не директна слънчева светлина след късния следобед (въпреки че dendrobiums могат да обработват повече слънце)
  • Висока влажност
  • Турбулентен въздушен поток около корените
  • Редовни периоди на сушене, редуващи се с обилно поливане
  • Температури между 50 градуса и около 85 градуса

 

Колкото по-близо можете да стигнете до създаването на тези условия във вашата развиваща се област, толкова повече успехи и по-добри цветове ще имате.

Повечето закупени от магазините орхидеи са опаковани в евтини пластмасови саксии с корени, напоени с напоен мъх. Очевидно това нарушава две от основните правила за успешен растеж. По корените няма въздушен поток и така те никога нямат шанс напълно да изсъхнат. По този начин растението не може да диша и кореновото гниене е неизбежно. Орхидеините корени са високо специализирани органи, предназначени да поглъщат вода много бързо и да дишат. Те не извличат хранителни вещества от почвата. Затова е препоръчително те да се пресадят след закупуване.

Съвети за грижа за орхидеи на закрито

Грижата за вашата орхидея е доста проста. През летните месеци я поливайте обилно с вода всяка седмица. Нека водата изсуши корените и запълни ситните камъчета около тях (това ще осигури допълнителна влажност).

Не е фатално дори да поставите растението в кухненската мивка и наистина да го потапите във вода. Не се притеснявайте, няма да го убиете, стига да се остави да изсъхне след това. По време на вегетационния сезон го захранвайте ежеседмично със слаб разтвор на прах или течен тор. Много производители използват торовете 20/20/20 на квадратен метър.

През зимата пазете вашето растение топло и ограничете поливането доведнъж месечно или приблизително толкова често. Почиствайте го редовно, за да сте сигурни, че то остава хидратиран. Не го наторявайте.

Как се отглеждат орхидеи на закрито

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *