Как да четем етикета на кучешка храна?

Един от начините да дешифрирате добра храна за кучета от лоша храна за кучета е да прочетете етикета. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като етикетите могат да бъдат трудни за четене както поради дребния шрифт, така и поради простото неудобство при боравене с големи торби с кучешка храна в магазина! Но етикетите също могат да бъдат подвеждащи, както обяснява Ветеринарният наръчник на Merck. Етикетите на храните за кучета се изискват от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да ви кажат осем ключови части от информация, а отделните държави също могат да имат свои собствени изисквания за етикетиране:

  • Име на продукта
  • Нетно тегло на продукта
  • Име и адрес на производителя
  • Гарантиран анализ
  • Списък на съставките
  • Предвидени животински видове (напр. куче или котка)
  • Декларация за хранителна адекватност
  • Насоки за хранене

Име на продукта

Самото име на продукта ви казва много за това какво има вътре в кутията или чантата. Терминът „говеждо“ означава, че говеждото трябва да съставлява поне 70 процента от целия продукт. Термините „вечеря с говеждо месо“, „предястие с говеждо месо“ или „плато с говеждо месо“, от друга страна, изискват само говеждо месо да съставлява поне 10 процента от целия продукт. „С говеждо месо“ изисква само 3 процента от общия продукт да бъде говеждо, а „с вкус на говеждо месо“ просто предполага, че в продукта има достатъчно говеждо месо, за да го овкуси (по-малко от 3 процента). Същото важи и за други посочени съставки като „пиле“.

Съставки

Списъкът на съставките на етикета на кучешка храна няма да ви каже качеството на съставките или откъде идват, а някои производители разделят съставките, за да направят разпределението по-равномерно. Например различни видове царевица, като царевица на люспи, смляна царевица или натрошена царевица, могат да бъдат изброени отделно. Това измества царевицата в списъка на съставките, въпреки че действителното съдържание на царевица в храната е високо. Месото е друга трудна съставка. Пълните меса съдържат голям процент вода, което означава, че общият процент на месо след обработка е по-нисък, отколкото изглежда. Месното брашно, от друга страна, звучи по-малко привлекателно за хората, но всъщност съдържа повече месо от „цялото месо“, тъй като няма тегло на водата, което да отхвърли изчислението.

Въпреки че списъкът на съставките може да не Ви каже качеството на съставките, той Ви казва какво има в храната. Това е особено важно за кучета със специални диетични нужди или алергии и е полезно и за собственици, които желаят да хранят кучетата си със специфични източници на фибри, протеини и въглехидрати.

Кучешка храна – важната информация на етикета