Катализаторите, която основна роля е да възпламеняват неизгорелите газове от двигателя, се превръщат в стандартно автомобилно оборудване за всички коли с дизелов или обикновен двигател, произведени от 1975г. насам, и въпреки че помагат за това отпадните газове да са с по-голяма чистота, те имат и своите недостатъци. В статията сме описали потенциалните преимущества, на които бихте могли да се радвате, ако сте взели решение да отстраните катализатора от автомобила си.

Повече конски сили

Автомобилите с отстранени катализатори се радват на повишена двигателна мощност, тъй като катализаторът създава значителни количества обратна тяга, главно заради това, че той има ограничаващо влияние върху отпадните газове от двигателя. Поради това премахването му позволява на тези газове да излизат от двигателя с много по-голяма скорост и на по-високи нива.

По-нисък разход на гориво

Както вече споменахме, премахването на катализаторите позволява газовете да се изхвърлят много по-бързо и именно затова обратната двигателна тяга се намалява, което от своя страна отслабва значително напрежението върху самия двигател. Това подпомага двигателят да извършва работата си много по-лесно и така да редуцира консумацията на гориво, което непременно ще се отрази благоприятно на финансите ви.

По-ниски оперативни температури на двигателя

Ако сте решили да премахнете катализатора от автомобила, още едно преимущество от това, че ще улеснените изхвърляне на газове от двигателя си е, че по този начин ще намалите и температурите, при които работи двигателя. Колкото по-леко и безпроблемно работи един двигател, толкова по-малко работа ще му се налага да извършва, което означава по-малко триене, по-малко натоварване и следователно по-ниска температура.

По-голям избор на горива

Автомобилите снабдени с катализатори се движат само на безоловен бензин, което само по себе си е силно ограничаващо. Оловният бензин, който дава повече енергия и по-добро горене на двигателя, от своя страна не е предвиден за работа с катализатори и много бързо може да разруши вътрешните части и материали, от които е съставен той. Ако решите да го отстраните, ще може да се радвате на по-голямо разнообразие от оловни и високоефективни горива.

По-добър звук

Катализаторите работят на принципа на заглушител, чиято основна роля е да заглушават звука от отпадните двигателни газове и въпреки че възпламеняват неизгорелите газове и правят емисиите от ауспуха по-чисти, те до голяма степен променят обичайния звук, с който сме свикнали и го притъпяват. Затова, ако държите на тези подробности,  премахването на катализатора значително ще повиши звука, правейки го малко по-дълбок и по-осезаем.

Повече на сайта на JTS Performance

Преимущества от премахването на катализатори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *