В последните години в Европа и САЩ стана все по-популярно храненето със супер храни. Нека да изясним какво означава това наименование и не е ли това поредна маркетингова реклама да се добавя приставка „супер“ с цел повишаване на продажбите?

И така, супер храни – това са продукти….

Които съдържат максимално количество полезни вещества с висока хранителна стойност, със съдържание на антиоксиданти, и при всичко това, те спомагат за по-бързото изгаряне на мазнините, извеждат шлаките и токсичните вещества и предпазват организма от заболявания. Затова това не е просто здравословна храна, а специални продукти, които, отново по западната технология, са поставени в 4 групи. Разбира се, че тези продукти следва да са отглеждани в чисти природни места на Земята, на места с безупречна екология.

В Европа не е позволено да се пише върху опаковката самият термин „супер-храна“, ако полезността на продукта и неговите защитни функции не са потвърдени със сериозни изследвания.

И така, кои са тези 4 групи супер храни:

  1. Ягодови

При това само избрани от тях: годжи бери, черна боровинка, червена боровинка, акай. Тези уникални плодове съдържат катехини, полифеноли, изофлавоноиди – вещества, които забавят стареенето на клетките. Черната боровинка притежава известния ефект на подобряване на зрението или като минимум го поддържа стабилно.

  1. Зеленини

Това са спанакът, броколите, азелени салати. Това са все продукти, които защитават сърдечно-съдовата система. Спанакът например е шампион по съдържание на B9, броколите съдържат големи количества сулфорафан, индол-3-карбинол и глюкозинолат – именно тези вещества  извеждат канцерогенните вещества от организма, унищожават раковите клетки. Подобен ефект имат магданозът и копърът.

  1. Мазнини

Идеологията на храненето със „супер храни“, казва да се наблегне на орехите, авокадото и редовно да се приема соя. Всички тук съдържащи се мазнини са ненаситени и много полезни за здравето.

  1. Зърнeни

Овес, пшено и елда – уникалното трио за правене на каши, яжте ги всяка сутрин, защото те съдържат всичко, което Ви е нужно за нормална сърдечна дейност. Елдата по съдържание бе белтъчини бие всички рекорди като заместител на месото.

Източник: онлайн магазин за продукти за отслабване

Супер храни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *