За да може акумулаторът на Вашия автомобил да издържи дълго време, трябва да знаете няколко прости правила за неговата работа и съхранение.

Правила за инсталиране и използване на батерията

-Внимавайте за напрежението

Важно е да знаете, че високите пускови токове на акумулатора влияят само върху надеждността на стартиране на двигателя. Стартовите акумулатори имат различни стартови токове в зависимост от версията, но с напрежение 12 V. Следователно високите токове не влияят неблагоприятно върху електрическото оборудване на автомобила. Електрическото оборудване (само със стартер) може да повреди двигателя, като стартира акумулатор с напрежение, например, 24 V.

-Изберете правилния капацитет за акумулатора

Можете да инсталирате на автомобила акумулатор с по-голям капацитет от препоръчания от производителя, но само ако е необходимо. Например, инсталира се допълнително електрическо оборудване или автомобилът се използва при изключително ниски температури.

–Проверявайте редовно нивото на електролита си

За да избегнете разреждането и повредата на акумулатора, трябва да проверите нивото на електролитите в него: в горещия сезон – поне 1 път на месец, през останалото време – 1 път за 2-3 месеца.

Какво трябва да знаете, когато използвате батерия през зимата

През зимата се препоръчва използването на батерии с по-висок стартов ток, като студен старт на двигателя има следните характеристики:

Стартерът се нуждае от повече време, за да задейства двигателя, тъй като съпротивлението на студен двигател през зимата се увеличава с 2,5-3 пъти. Това означава, че от акумулатора се изисква отдаване на повече енергия и енергия.

Колкото по-ниска е околната температура, толкова по-висок е вискозитетът на електролита и вътрешното съпротивление на акумулатора. Следователно, за да се гарантира надеждно стартиране на двигателя, е необходимо да се избере акумулатор, който със същите габаритни размери има най-високите токове студено завъртане.

Ако при стартиране на двигателя през зимата акумулаторът се разрежда до „нула“, е необходимо да го заредите от неподвижно зарядно устройство, но не по-късно от 2-3 дни след дълбокото разреждане на батерията.

Много е важно да се предотврати замръзването на електролита, а в студена зима това е възможно. Когато акумулаторът се разреди, плътността на електролита намалява, тоест специфичното количество сярна киселина, съдържаща се в електролитния разтвор, намалява и се образува вода. Колкото по-дълбок е разрядът на акумулатора, толкова по-висока е отрицателната температура, при която електролитът може да замръзне. Например при плътност 1,11 g / cm3 електролитът замръзва вече при -7 ° C, а при плътност 1,27 g / cm3 – само при -58 ° C.

 

Към Масла за автомобили от Autotron

Съвети за правилно използване на акумулатора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.