През първите три месеца бебетата спят средно 16 до 18 часа от 24, разделени по равно правят около пет фази на сън. Всяко дете е различно и отклоненията от средно статистическото са напълно нормални. Това се отнася както за нуждата от детски сън, така и за продължителността на съня. Някои деца са истински „мормони“, други се приспиват много трудно. Някои заспиват рано и бързо, на други им отнема повече време да зспят. Трети спят спокойно през нощта известно време и след това изведнъж се събуждат.

Бебетата не могат да „решат“ кога да спят и понякога са измерват много и заспивам бързо. Ако обаче не са наистина уморени, когато ги сложите да спят, не се изненадвайте, ако не се получи заспиването. Обръщайте винаги внимание на признаците на умора при вашето бебе, за да знаете кога ще заспят наистина.

За да спят добре, бебетата имат нужда от сигурност и надеждност

В първия период от живота, в който детето „намира пътя си към света“, то все още трябва да изгради своя ритъм между глад и ситост, сън и будност. Особено през първите три месеца бебето се нуждае от близък физически контакт. По този начин чувства близост и да се чувства безопасно и защитено. 

Бебето има нужда сигналите, които изпраща да бъдат разбрани и усетени от родителите му. Те трябва да разбират, кога се нуждае от храна, сън, забавление и внимание. Давайки на вашето бебе усещане за близост и сигурност, вие превръщате времето за лягане в приятно и желано време за вас и вашето дете.

Как бебето развива своя ритъм на детски сън

Бебето се научава в течение на времето да се адаптира към цикъла ден-нощ и да развива рутина за сън и хранене. Още в утробата, от около 36-та седмица на бременността, плодът преживява различни фази на сън, сънуване и бодърстване. 

След раждане бебето продължава цикъла сън-бодърстване, който нероденото дете има в края на бременността. Фазите на сън и бодърстване през първите няколко седмици от живота все още са равномерно разпределени през деня и нощта. В хода на първата година от живота делът на будност и на преживявания се увеличава, както и фазата на нощния сън.

 

Сънят при бебетата