Традиционни сръбски блюда

Най-известните и популярни месни ястия в Сърбия са плескавици и чевапчичи. „Плескавица“ във всички англоговорящи туристически пътеводители се превежда просто като „хамбургер“. Разбира се, ако си представите месото на хамбургер, голям колкото плоча и дебел като два добри пръста, често с добавянето на ситно нарязан пушен бекон и сирене. Всичко това обикновено се сервира с настърган лук. Чевапчичи е такава сръбска версия на кебап. Това са малки нарязани на скара колбаси. Те се сервират с лукови пръстени, подправки, понякога с каймак. Разбира се, чевапчичите не са оригинално сръбско ястие, но са много вкоренени тук. В Сърбия те са подготвени по различен начин, отколкото в Босна и България.

Цялата тайна на сръбската кухня е, че храната е месо с месо и още малко месо. Ако няма месо, то това не е храна.

Необичайно вкусно и оригинално ястие от сръбската кухня – караджордиев шницел. Това е тънка валцувана пържола, пържена в галета и яйца. Шницелът обикновено се сервира с тартар сос и пържени картофи. Съветваме Ви да внимавате: често размерът на една порция Ви позволява да вечеряте за двама възрастни.

Ето и някои други ястия, без които сръбската кухня е немислима:

Aйвар е гъста паста от червен пипер (червен пипер) с патладжани и чесън, която се яде като закуска или се разстила върху домашен хляб.

Бурек с различни пълнежи: месо, сирене, зеленчуци, плодове. Прилича на руски пайове, но обикновено се прави от бутер тесто и винаги се пече във фурната.

Kaймак е крем, взети от охладено след кипене мляко, което прилича на сметана масло за руски по едно и също време.

Пинджур е студена закуска, изработена от патладжани, сладки пиперки, лук и домати.

Подварак – месо с кисело зеле

Мешано месо – колбаси, колбаси, кюфтета и черен дроб.

Преран – печен боб с много лук.

Лучена с червен пипер – най-доброто сръбско студено предястие на масата. Приготвен от горещи и сладки пиперки. Печени, леко утаени и изсипани в купа със салата със смес от лук, оцет, чесън и магданоз.

Пршут – свинско резенче или говеждо месо.

Чорба – гъста сръбска супа. Варени с добавка на пържени с брашно. Тук се намира телешко месо, пиле, агнешко, риба. Освен чербата има и супа, тоест бульон с длета.

Сарма – пълнените зелеви листа от цялото кисело зеле с пълнеж.

Урнебесалата – пикантна закуска, се състои от домашно сирене (или сирене), подправено с растително масло, смлян сладък и пикантен червен пипер и чесън.

Ресторантите и кафенета са разделени предимно на месни и рибни. Като цяло, сърбите не са много любители на рибните ястия, по-точно можем да кажем това: те, като правило, предпочитат месо за риболов. А рибата тук е малко по-скъпа от месото. Но за туристите, които харесват риба, има достатъчно места в Белград, които са фокусирани върху речните риби, а в Сърбия няма море, но по време на Югославия по-възрастното поколение расте на Адриатическо море. Сега морската риба е донесена от Средиземно море и Адриатическо море, а речните риби са уловени в техните реки. Може да се каже, че във всички градове, които стоят на брега им, редовно се провеждат състезания за най-добра рибна супа (риба черба) от речна риба.

 

Традиционни сръбски блюда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *