Погрешни разбирания за Форекс търговията

Независимо дали сте опитен трейдър или начинаещ във форекс търговията, митовете за валутната търговия са винаги около вас. Тези митове могат да засегнат всеки независимо от колко време търгува. Познавайки някои от тези митове, търговците могат да избегнат ненужните негативни моменти. Макар че има многобройни търговски митове, ще разгледаме 10, които се появяват често и засягат всеки етап от развитието – от това защо хората се включват във форекс търговията до разработването на стратегиите. Решението кои пазари да се търгуват може да бъде сложно и за да се направи най-добрият избор трябва да се вземат предвид много фактори.

  1. Бързо Забогатяване

Рекламирането на Форекс драстично увеличи дребния пазар на Форекс и броя на хората, които искат да забогатеят бързо или с малко усилия. Това обаче се случва много рядко. Търговията изисква търпение и няма крайна цел. Трейдърите не правят пари отведнъж и след това да спрат, а по-скоро сключват сделка след сделка, дори и да има известно време между тях. Поради това търговията изисква постоянство, а не хазартен манталитет.

  1. Форекс търговия в краткосрочни времеви рамки

Високият ливъридж направи популяризирането за краткосрочната форекс търговия, но това не е единствения правилен начин. Дългосрочните валутни тенденции се обуславят от фундаментални фактори и те също се търгуват. Дългосрочните трейдъри се съсредоточават върху по-продължителните тенденции и не се интересуват от ежедневните промени. Може да се твърди, че търговията за по-дългосрочен период от време може да се окаже по-доходоносна за някои трейдъри, тъй като от една страна ще се намали плащания от тях спред (еквивалент на комисиона), а от друга, е по-вероятно да се избегнат краткосрочните и обикновено импулсивни, емоционални сделки.

  1. Пазарът е манипулиран

Губещите трейдъри често изтъкват, че пазарът е манипулиран или че брокерът е корумпиран, като причина за загубите им. Форекс пазарът е най-големият в света и е повлиян от стотици хиляди трансакции и хиляди инвестиции всекидневно. Това означава, че ако някой предприеме непрофесионален подход, един от другите участници бързо ще го забележи.

  1. Може да сте печеливши всеки път

Загубите са част от търговията и опитът да се намери стратегия, която ще работи всеки път или ще остави трейдъра встрани за неопределено време, или ще доведе до твърде консервативна стратегия, която няма да успее да се приспособява към нови условия. Приемайки че има загуби, намирането на стратегия, която дава малък ръст при пазарните условия, е достатъчна, за да се постигне положителна възвръщаемост.

  1. Можете да изкарате лесни пари, търгувайки на новини

Търговията на новини може да бъде изключително трудна в реално време. Това, което графиките обикновено не показват е, че често липсва ликвидност за голяма част от движението, което се осъществява през първите няколко секунди след обявяването на новината. Това значи, че в повечето случаи трейдърите не могат да влязат в позиция на добри нива или да се измъкнат от загуби, след като са вътре. Въпреки че е възможно да се заемат позиции преди да бъде направено изявление, изпълнението изисква анализ на текущата ситуация, за да се определи вероятният ефект върху пазара. Този анализ трябва да се извърши почти незабавно, тъй като други трейдъри проверяват същите показатели. Ето защо, за търгуването с новини се изисква една педантична стратегия, която в никакъв случай не може да се приема като начин за лесни пари.

  1. По-добре е повече сделки с повече двойки

Макар че би било хубаво да се мисли, че ако един трейдър прави пари с търговия веднъж на ден, той може да направи десет пъти повече, търгувайки десет пъти повече за един ден, но това обикновено не е така. Търгувайки по-малко и съсредоточавайки се върху няколко валутни двойки, които трейдъра разбира, ще бъде по-полезно за повечето търговци. Освен ако трейдърът не е опитен и използва стратегии за скалпиране, по-голям шанс за краен успех ще има, ако е търпелив, съсредоточавайки се върху нещо, което разбира и изчаквайки най-добрите възможности – колкото и малко да са те.

  1. Пари се правят чрез предсказване на пазарите

Опитът за предсказване е може би най-големият капан на трейдъра, въпреки че това се опитва да направи почти всеки начинаещ. Предсказването може да ни заслепи, тъй като води до психологическо пристрастяване към позиция и може да наруши нашата рационална преценка. Трейдърите трябва да са гъвкави, когато търгуват по система и да приемат загубените сделки заедно с печелившите. Постоянно движещият се пазар трябва да диктува сделките, които се правят. Ако се направи прогноза, трейдърът трябва да изчака движението на валутата, за да потвърди, че прогнозата е правилна.

  1. Колкото по-сложна е стратегията, толкова по-добре

Трейдърите обикновено започват с проста стратегия и имат малка доходоносност. Постепенно те предполагат, че ако продължат да напасват системата си и взимат повече променливи предвид, те ще увеличат възвръщаемостта си. Това обаче не се случва в повечето случаи. Вместо да се заглеждат в простите неща, като движението на цената (която е крайният фактор за печалба) и дали пазарът е в тренд или в застой, трейдърът се опитва да установи кога ще има обрати, за да може да направи повече сделки. Печалбите се правят от марджина – дори и най-добрите трейдъри печелят малко повече, отколкото губят. Следователно, ако стратегията работи добре за вас, не я сменяйте, а се фокусирайте върху управлението на парите.

  1. Рискмениджмънт означава поставянето на стопове

Рискмениджмънтът (мънимениджмънтът) безспорно е най-важният фактор за определяне на успеха, след като трейдърът вече е развил определени умения и получава добра възвръщаемост. Това не означава просто да поставите стоп поръчка. Целта на рискмениджмънта е да ви покаже каква част от сметката си можете да рискувате за всяка една позиция, имайки предвид своята ефективност от търговията. Част от мънимениджмънта е и да се определи колко на брой позиции можем да отваряме едновременно, а също така и допустимото съотношение на риск към печалбата. Когато се съсредоточава върху управлението на парите, трейдъртът вече е една голяма крачка напред по пътя към успешния трейдинг. Игнорирането на рискмениджмънта означава неизбежен провал, дори и да разполагате с най-добрата стратегия.

  1. Може да следвате примера на останалите

Винаги могат да се дадат много съвети за как, какво и кога да се търгува. Но все пак, парите са на трейдъра, който търгува и той е единственият получател на печалбите или загубите. И понеже именно парите на конкретния трейдър са заложени, той трябва да направи всичко възможно да развие своите знания и умения, вместо да разчита изцяло на останалите. Опитните професионалисти могат да помогнат на новите трейдъри, но информацията трябва да бъде филтрирана и проверена преди да се възприемат каквито и да са действия. Никой друг няма интерес към рентабилността на сметката както нейният собственик.

Заключение

Важно е всеки трейдър да изследва и разбере от какво зависи търговията с валути. Донякъде това ще дойде с опита и точно затова управлението на парите е от огромно значение, останалата част ще дойде чрез научаването на нови неща. Валутните пазари са пълни с митове, които могат да навредят на трейдъра или да го вкарат в грешна посока. Създайте добър план за търговия, който е изпробван лично и поемете пълната отговорност относно успеха или загубата от този план. По този начин влиянието на митовете ще бъде сведено до миниум или дори заличено.

10 Погрешни Разбирания за Форекс търговия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *